top of page
  • Skribentens bildSanne

Är soja farligt?


Är soja farligt är en fråga som rankar högt i googles sökfält och det är väl inte så konstigt när ryktet går att soja är hormonstörande och att sojaprodukter kan orsaka cancer.

Såhär ligger det till:

Soja innehåller isoflavoner i form av daidzein och glycitein. De kallas fytoöstrogener eftersom deras struktur påminner om mänskligt östrogen.

Östrogener och fytoöstrogener binder sig till olika receptorer i kroppens celler. ER-alfa och ER-beta receptorer.

Soja produkter i moderat mängd är stör inte hormonsystemet negativt utan har en så kallad antiöstrogen effekt. Fytoöstrogenet förhindrar att östrogenet binder sig till cellerna och kan troligtvis motverka östrogenkänslig cancer. De flesta kvinnor i väst har faktiskt relativt låga nivåer av isoflavoner i blodet men bröstcancer är en av de vanligaste former för cancer. Kan en av orsakerna vara att vi äter mycket kött men lite fytoöstrogener i form av soja, linser, kikärtor och bönor? Köttätare har nämligen högre östrogennivåer i blodet än vegetarianer pga köttets höga innehåll av östrogener.

Soja produkter i överdrivna mängder kan ha en östrogen effekt.

Fermenterade sojaprodukter som fex yoghurt är bättre än sojaprodukter som inte är fermenterade. Korv, pålägg och ost som är gjord på soja innehåller ofta en massa skit och har en högre nivå av fytoöstrogener än yoghurt.

Allt ska alltså ätas med måtta:)


Frukost:

Soja yoghurt varvat med hackade paranötter, pumpafröproteinpulver, hallon, cacaonibs, morbär och sura körsbär.

1 010 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page