• Sanne

Hormonboven nr 1: STRESS


Din stress själ din sexlust, gör dig tjock och sömnlös. Jag ska berätta varför och några enkla knep som du kan använda på vägen mot ett stressfritt liv och ett mer balanserat hormonsystem.

Ligger du också vaken sent på kvällen och funderar på hur du ska få tiden att räcka till nästa dag? Du är inte ensam.

Upplever du några av följande symptom:

  • Dålig och lätt sömn

  • Cravings

  • Hög puls eller högt blodtryck

  • Vredesutbrott

  • Hudproblem

  • Högt bodsocker

  • Oregelbunden mens

  • Problem med att bli gravid

Det kan i sådant fall vara ett tecken på högt kortisol (som binjuren utsöndrar vid stress).

Stress är den vanligaste orsaken till hormonella obalanser och vardagsstress är något vi alla känner till som en relativt normal del av livet. Grottmänniskorna upplevde också stress men av andra orsaker än deadlines och möten. De stressade över faror som att vara utan mat eller att möta vinterns kyla.

Stress är alltså kroppens försvarsmekanism mot utomstående faror. Hjärnan tolkar en situation som farlig och sänder signaler ut till kroppen att agera. Det sympatiska nervsystemet aktiverar flykt- och kamp-responsen som gör att nerverna ger ifrån sig acetylcholin vilket gör att binjurarna utsöndrar adrenalin och noradrenalin.

Adrenalinet gör att vårt blodsocker stiger, det ökar vårt blodtryck och ökar peristaltiken i tarmen. (Detta gör att vi ofta blir lösa i magen när vi är nervösa fex)

Vid stress utsöndras även kortisol ifrån binjurebarken som ökar nedbrytningen av proteiner och nivån av glukos i blodet. Många ser kortisol som en dålig form för hormon men i själva verket är Kortisol där för att hjälpa till att hantera effekten av stress eller infektioner kroppen utsätts för.

Problemet är att vår hjärna inte kan skilja på vilken typ av stress vi upplever. Den tolkar stress inför en deadline lika allvarligt som den stress vi skulle uppleva om vi hörde en tjuv bryta sig in i huset om natten.

Stress är inte farligt i små mängder, stress kan också ha positiva effekter på kroppen men det kommer vi till en annan gång. Men, nu ska jag förklara vad som sker med dina hormoner när du utsätts för långvarig stress.

När binjurarna ska producera en större mängd kortisol för att hantera stressen så tar binjurarna också lagret ifrån pregnenolon (som annars är förstadiet till våra könshormoner) och producerar kortisol utav detta.

Det gör att vi får mindre av könshormoner som bla progesteron.

Minskad mängd progesteron i kroppen kan bla. ge symtom som ;

  • PMS