top of page
  • Skribentens bildSanne

Varför du får PMS och tips som kan hjälpa...


Om du förvandlas till satmaran själv dagarna innan din mens eller upplever att hela världen är emot dig för att därefter slänga dig gråtandes på sängen, eftersom du plötsligt blev tio kilo tyngre på bara en dag, så kanske du är en av dem som upplever svår PMS, läs här under för att få tips som kanske kan göra dig PMS fri.

PMS eller premenstruellt syndrom är samlingsnamnet för en rad olika symtom som vissa kvinnor upplever dagarna innan menstruation. De flesta upplever mildare symtom innan menstruation och man räknar med att en tredjedel av alla kvinnor upplever svår PMS.

Östrogen och progesteron

I den första delen av din menstruationscykel är östrogen det dominerande hormonet för att, efter ägglossning byta plats med progesteron. Balansen mellan dessa två hormon är viktiga för ditt välbefinnande. Är ditt progesteron för lågt eller för högt så kan du uppleva symtom som huvudvärk, viktuppgång, raserianfall, gråtlabilitet, cystor och kraftiga menstruationer

Är ditt östrogen samtidigt för högt har du en större risk att utveckla infertilitet.

GABA och Serotonin

Studier har visat att kvinnor som upplever PMS visar en generellt lägre nivå av könshormonet progesteron igenom hela menscykeln än kvinnor som inte har några symtom på PMS. Detta gäller särskilt i dagarna innan menstruation där progesteron egentligen borde vara det dominerande hormonet.

Allopregnanolon som är ett derivat av progesteron binder sig till GABA-receptorer som i sin tur ökar det lugnande neurotransmittor GABA och troligen är det detta som ger symtom som irritation, ångest och humörsvängningar. Man har också sett att låga nivåer av serotonin kan orsaka de samma symtom kring menstruation.

Varför vissa kvinnor upplever större känslighet till dessa hormonförändringar kring menstruation är ännu oklart men man vet att kvinnor med ålderns upplever fler symtom på PMS på grund av naturligt minskade nivåer av könshormoner.

Stress

En av anledningarna till att kroppen producerar lägre nivåer av progesteron kan vara stress. Eftersom stress kan stjäla en del av pregnenolonlagret i kroppen, alltså förhormonet till våra könshormoner och istället producera kortisol, så minskar därmed nivåerna av progesteron naturligt. Försök därför att ge dig mer självomsorg och försök att sysselsätta dig med det som du upplever njutning och välbehag av.

Kolhydrater

Om du upplever cravings efter kolhydrater kring ägglossning och dagarna innan menstruation så är det ett försök av kroppen att naturligt skapa balans i sitt neuro-endokrina system. Detta gäller särskilt om du går på en kost låg på kolhydrater t.ex LCHF. Kolhydrater är nämligen helt väsentliga i produktionen av signalsubstansen serotonin som gör dig glad och tillfreds. Att bekämpa kroppens önskan om kolhydrater ger motsatt effekt av det serotonin ger och du känner dig ledsen och nedstämd. Hjälp därför kroppen och ge efter för ditt sug, men fokusera på att få de nyttiga kolhydraterna, t.ex potatis, brunt ris och banan och undvik vitt bröd och godis.

Fytoöstrogen

Fytoöstrogen kan minska symtomen kring PMS och övergångsålder. Eftersom fytoöstrogenerna kopplar sig till beta receptorer och förhindrar kroppens eget östrogen att binda sig till cellerna. Krossade linfrön är en av de viktigaste källorna till fytoöstrogen.

Antiinflammatorisk kost och tillskott

Se till att få rikligt med antiinflammatorisk kost som lök och vitlök, ingefära och gurkmeja. Hjälp levern och tarmen med nedbrytningen och utsöndring av östrogen genom att äta kål, fibrer och grova grönsaker.

50-100 mg aktivt B6 har visat sig effektivt mot kraftig PMS, ett multivitamin tillskott med methylerade B vitaminer kan i vissa tillfällen ge dig den samma mängden B6. Magnesiumtillskott kan hjälpa vid ömma bröst och cravings.

Vitex Agnus Kastus ökar insöndringen av progesteron och minskar östrogendominans samtidigt som det ökar produktionen av dopamin som gör oss friska och uppmärksamma, Vitex ska dock inte användas om du fått konstaterat PCO.

Vill du få fler tips om hur du kan bekämpa PMS och skapa en kropp i balans med naturlig hormonterapi så kanske mitt fem veckors program ”Back on Track” är något för dig. Läs mer om det och anmäl dig HÄR.

Lycka till!:)


669 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page