top of page
  • Skribentens bildSanne

Fem ingredienser till ett hormonvänligt kök.


Jag skriver om hormonvänlig kost just nu och fick idén att dela med mig av fem ingredienser som du typiskt hittar i ett hormonvänligt kök.

1. Kakao Rå kakao har det högsta värdet av antioxidanter av alla naturliga livsmedel i världen. Kakao innehåller aminosyran tryptofan som är viktigt i produktionen av signalsubstansen serotonin som främjar lyckokänslor och motverkar depression. Kakao innehåller också små mängder dopamin som indgår i hjärnans belöningssystem. Som om det inte vore nog så innehåller den bruna bönan svavel som är bra för våran hud och kroppens vävnad. Kakao är rikt på fiber vilket binder tungmetaller och för dem ut ur kroppen. Inte minst är rå kakao ett substitut till kaffe men ett väldigt väldigt gott sådant ;)

2. Ingefära har en stark antiinflammatoriskt effekt då det är med till att regulera prostaglandiner i kroppen, som ökar eller hämmar inflammation och smärta i hela kroppen. Ingefära verkar positivt på mage-tarmkanalen, främjar peristaltiken i tarmen och ökar vår fettförbränning.

3. Grönkål innehåller indolen I3C som produceras genom tillagning eller tuggning av kål. I3C omvandlas, genom våra matsmältningsenzymer till Diindolmethan (DIM) som är en viktig del i östrogenmetabolismen i kroppen. DIM har bland annat visat sig att öka de positiva östrogenmetaboliter med 75% samt reducera de cancerframkallande östrogener med upp till 50%. Kål innehåller goitrogener, ett ämne du ska undvika om du har låg ämnesomsättning.

4. Pumpakärnor innehåller zink som är nödvändigt i produktionen av progesteron i kroppen samt aminosyran tryptofan som är byggstenen till signalämnet serotonin och sömnhormonet melatonin. De innehåller också fytosteroler som minskar omvandlingen av testosteron till dihydrotestosteron vilket är positivt för dig med höga androgena nivåer.

5. Kanel Gör cellerna insulinkänsliga så att blodsockret lättare stabiliseras. Använd cinnamomum verum och inte cassia-kanel eftersom cassia innehåller kumarin som kan skada levern om du är känslig.


Tips! Kickstarta dagen med en shot ingefära. Ingefära verkar antiinflammatoriskt, främjar tarmperistaltik och minskar smärta.

Vill du se vilka hormoner du scorar högt på och få fler tips på hur du kan skapa en kropp i hormonell balans?

Nu är det exakt fem dagar kvar till att jag startar mitt onlineprogram "back on track". Läs mer om det här!

Xx Sanne

1 026 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page