top of page
  • Skribentens bildSanne

Svar på era frågor!


Hallå i hormonvärlden.

För några veckor sedan skrev jag en post på Facebook där jag öppnade upp för att ställa frågor till mig som jag senare skulle svara på. Jag lovade att jag skulle spela in svaren så att ni fick ta del av dem på det sättet.

Det har dock skett så många förändringar de senaste veckorna som jag kulle lära mig att navigera i så jag har ärligt talat inte hittat ro till att sitta ned och spela in en video. Samtidigt har jag prioriterat de projekt och de klienter som jag redan har startat upp.

Men är det något jag inte tycker om så är det att inte kunna hålla det jag lovar. Jag har därför valt att svara på alla frågor genom det här blogginlägget.

Here we go...

1. Hej! Är 51 år och lider själv sen en tid av ojämn hjärtrytm, sömnproblem, oro, nedstämdhet och stress. Ofta huvudvärk och problem med magen. Alla vanliga prover ua men mår inte bra. Hjärtat kollat ua också. Kan det ha med hormoner att göra?

Mitt svar:

Du skriver inget om du fortfarande menstruerar eller inte. De symtomen du beskriver kan dock helt klart vara hormonella. Runt klimakteriet sker ju många hormonella förändringar som kan ge de symtomen du upplever med oro och nedstämdhet. Östrogen håller serotoninnivåerna i hjärnan uppe så när östrogennivåerna sjunker i klimakteriet så kan det påverka serotoninnivåerna. Serotonin är ju den signalsubstansen som ger oss ro i sinnet. Om progesteron samtidigt är lågt kan det förvärra symtomen ytterligare. Progesteron verkar lugnande genom ett derivat ( produceras utav progesteron) som heter allopregnenolon som kopplar sig till GABA receptorer. Om du samtidigt är stressad och producerar kortisol (stresshormon) så riskerar du att kortisol fäster sig till progesteron receptorer och förhindrar det progesteron som finns i kroppen att nå in i cellerna.

Det bästa du kan göra är att ge dig en massa avslappning, som i meditation och andningsövningar, ta andningsövningarna seriöst, samt höja dina oxytocin nivåer dvs göra sådant som du mår bra utav att göra.

Eftersom de symtom du beskriver likaväl kan vara kopplade till ämnesomsättningen så

vill jag råda dig till att få testat din ämnesomsättning dvs: TSH T3 T4 Fritt T3 Fritt T4 och TPO samt dina kortisolnivåer i ett 4x dygns test.

(kortisol är nödvändigt för att ämnesomsättningshormonerna ska nå cellerna därför kan lågt kortisol som uppstår efter lång tids stress påverka ämnesomsättningen negativt)

Hej! Jag drabbades av ett allvarligt utmattningssyndrom för ca tio år sedan, och mår nu bättre men kan inte träna så mycket eftersom jag lätt drabbas av överträning/att mina utmattningssymtom kommer tillbaka. Det jag skulle vilja veta är om det finns något sätt att öva upp detta. Vill väldigt gärna träna, behöver gå ner i vikt, men även det är svårt då jag är mycket känslig för lågt blodsocker (får kortisolpåslag även av det). Så, känner du till någon som har goda kunskaper inom området, t ex en PT eller sjukgymnast, eller en metod att använda sig av? Tack på förhand

Mitt svar:

Överträning är ett mycket komplext område eftersom det är så små parametrar som avgör när stresssystemet involveras och samtidigt är det ju väldigt individuellt med tanke på ens "bagage" . När man tränar vill man gärna undvika att kroppen börjar att producera kortisol eftersom det motverkar växthormonerna som man gärna vill åt. Växthormoner ökar ämnesomsättningen och håller muskler tonade. Du ska därför hitta ditt sätt att starta med och göra det sakta men säkert. Undvik långa och hårda träningspass där du når maxpuls. Starta gärna med styrketräning eller en lugn form för träning som yoga eller Tai Chi. Styrketräning ökar ämnesomsättningen och produktion av växthormoner.

När du känner att du är redo kan du gå in på tabata träning dvs högintensiv intervall träning och köra detta högst 15 minuter åt gången. Lägst kortisolpåslag ses om morgonen när kortisolnivåerna redan är höga. Tränar du fler än ett pass per dag så ökar kortisolpåslag.

Gå aldrig på kaloriunderskott om du väljer att börja träna eftersom det kan stressa kroppen ytterligare.

Sedan skulle jag vilja ge dig tipset att se på vad det är runt om träningen som påverkar ditt stressystem negativt och starta där. Du skriver själv att du har ett känsligt blodsocker vilket tyder på kortisolobalanser. Det är viktigt att du hela tiden ser till att ha ett stabilt blodsocker dvs äta tre stora mål mat om dagen och välja långsamma kolhydrater framför snabba. (undvik att småäta). Ät alltid någon form för kolhydrater direkt efter träning (senast 15 minuter efter) Sedan är det viktigt att tänka på att hjärnan inte kan skilja på vilken typ av stress vi upplever. Under stress kommer kroppen alltid försäkra att det finns energi lagrat bla i form av fett. Om du önskar att gå ner i vikt så är det därför allra viktigast att starta med den mentala stressen.

Hejsan!

Jag har enligt provsvar låga nivåer progesteron och besvärlig pms.

Har också enligt provsvar början till hypotyreos enligt en bekant.

Kan detta ha ett samband, att min sköldkörtel inte arbetar optimalt, kan det i sin tur skapa hormonobalans?

Jag har haft/har myom och enligt min bekant ska jodbrist orsaka detta och jod är ju även en nyckel till sköldkörtelfunktioen.

Jag tänker kan det vara så enkelt att detta är jodbrist?

Har du några spontana förslag på åtgärder?

Tack

Mitt svar:

Hypotyreos och progesteron har ett klart samband eftersom ämnesomsättningshormoner är nödvändiga för att progesteron kan fungera. Progesteron produceras utifrån pregnenlonon och pregnenolonproduktionen är beroende av ämnesomsättningshormoner. Därför är en fungerande ämnesomsättning viktig i förhållande till progesteronnivåerna.

Med tanke på dina myom så kan man anta att det samtidigt kan förekomma östrogendominans och östrogen har i sig själv ämensomsättningssänkande effekt.

Både jodbrist men också för högt intag av jod kan påverka ämnesomsättningen negativt. Därför brukar jag också rekommendera att man testar för JOD när man samtidigt testar för ämnesomsättningen. Det bör också testas för jern och selen.

Det finns några saker att börja jobba med. Nr ett är att säkra normal östrogenmetabolism med tanke på myom. Eftersom högt östrogen och inflammation ofta har ett samband så arbetar man med att minska inflammationsgraden genom att öka intag av antiinflammatoriska livsmedel som lök, vitlök gurkmeja, ingefära och omega 3 olja. Minska intag av raffinerade kolhydrater rött kött och mjölkprodukter. Om du har trög mage så ska du arbeta med att få det löst, bla genom att öka intag av fibrer. få gärna i dig Phytoöstrogener som finns bla i linfrön ärtor bönor etc.

Det finns också tillskott som har en stimulerande effekt på leverns avgiftning av östrogen.

Minska intag av gifter utifrån som kan störa ämnesomsättningen också flour.

Men allt förvärras också om du samtidigt är stressad så implementera en massa avspänning och andningsövningar i din vardag.

Inför frågestunden undrar jag varför jag mår så fruktansvärt illa dagarna innan både ägglossning och mens? Och vad gör jag åt det?

Mitt svar: Har du andra symtom på Pms förutom illamående. Har du bröstspänningar, riklig menstruation, känner du dig uppblåst, lättirriterad eller har du ångest. Har du regelbunden menstruation?

Om det bara är illamående du har så förlorar du ju inte på att prova med ingefära. Det är svårt att ge fler råd när jag inte har fler symtom som tyder på en hormonell obalans än bara illamåendet,

Har sååå myki frågor för nu är jag i övergångsåldern o känner inte igen mej själv sover dåligt, svettas o fryser o händerna domnar varit till läkare men dom rekommenderar hormoner jobjag prövat men går upp i vikt o får vätska i kroppen slutat prövade plåster men ganska samma vill bara säga de att jag tränar runt en timme per dag o äter hälsosamt smootyn ti frukost o myki närodlat tänker myki på vad jag äter frukt o grönsaker bär hör till min vardag ändå har jag sååå svår övergångsåldern att de börjar bli jobbigt men nu till min fråga 🤔 kan de va så att jag är sååå stressad, har två jobb 🤔 kan int säga nej ti nån o ännu 3 barnbarn som jag älskar av heela mitt hjärta men igen ? Kan stress göra att man får sååå här svår övergångsåldern ??? Tacksam för svar

Mitt svar: Stress kan ju vara en bidragande orsak till många besvärliga symtom också i övergångsåldern. Det är också genetiska variationer som kan göra att symtom förvärras i övergångsåldern. Dels i det som kallas mthfr som är viktig i förhållande till leverns methylering dvs avgiftning av hormoner och signalsubstanser. Methyleringen reglerar hormoner inklusive östrogen adrenalin och melatonin alltså sömnhormonet) Relativt stor del av befolkningen har en variation i Mthfr. Nu vet vi ännu inte vad din orsak till symtomen är men det kan alltid vara bra att ta avgiftningen av hormoner och signalsubstanser i betraktning. Du kan även genom gentester se om du har dessa variationer och därefter lägga en rätt säker kostplan efter detta.

För korrekt avgiftning krävs bla aminosyror och b vitaminer i aktiv form dvs methylerade b vitaminer. Methyl Folat och methylcobalamin.

Den dåliga sömnen kan vara kopplad till kortisol. Svettningar är ofta beroende av östrogen och progesteronbalansen och att händerna domnar kan vara tecken på ämnesomsättningen eller brist på näringsämnen som fex B12. Därför kan det vara bra att testa detta hos behandlare eller läkare.

Har du andra tecken på mage/tarm obalanser eller förstoppning?

Salvia officinalis har en svetthämmande och östrogenliknande effekt som används inom phytoterapi vid klimakteriet.

Hej! Jag undrar över min förmodade obalans. Jag har fibromyalgi, övervikt, lite högt blodtryck och lite höga levervärden. Vad tror du att jag behöver fokusera på? Dvs vilka obalanser tror du att jag har då?

Vore jättetacksam för svar Kram

Det krävs mycket mer information för att kunna ge dig något orsakssammanhang men vi vet att flera av dina symtom kan vara kopplade till någon form av stress, kanske också trauman. Man undersöker huruvida Fibromyalgi har ett samband med lågt DHEA! Även om det inte behöver vara så i ditt fall. Stressen är alltid numer ett, avspänning, andningsövningar och sedan få tag i en behandlare som kan hjälpa dig vidare med fibromyalgi och övervikten.

Hej!

Har en fråga om hur du ser på stress och magproblem/ näringsupptag? Hur mycket och hur påverkas magen och näringsupptaget av stress?

Med vänlig hälsning, karina

Mitt svar: Det är svårt att säga exakt hur mycket magen och näringsupptaget påverkas men vi vet att vagusnerven, vår 10 kranienerv har förbindelse till mage/tarmsystemet och vagusnerven och stress hänger ihop. om vagusnerven är klämd på något sätt så kan det påverka frigörelsen av olika signalsubstanser bla acetylcholin som är med till att stimulera produktion av magsafter. Om det är en obalans i denna funktion så kan det störa näringsupptag. Stress hänger ju ofta även ihop med låga serotoninnivåer och serotonin har ju en direkt funktion i tarmsystemet eftersom det försäkrar normala tarmrörelser. Förstoppning kan hänga ihop med låga serotoninnivåer.

  1. Träning efter klimakteriet. Tänka på?

Träna det som du tycker om att träna, det som gör dig glad. var uppmärksam på hur kroppen har det efter träning.

2. Bröstcancer drabbad, op bort äggstockar samt äter antihormonell behandling. Ledvärk, känner inte igen mig, svajigt humör, slemhinnor, vallningar, hud/hår bekymmer. Vad kan jag göra för att hitta balansen?

Mitt svar: Alla de symtom du beskriver hänger ju som du säkert själv listat ut ihop med att din kropp producerar mindre östrogen, östrogen har ju många goda funktioner i kroppen och dessa störs såklart av antihormonell behandling. Eftersom du har haft bröstcancer vill jag inte rekommendera något som har ens en liten östrogenliknande effekt i kroppen utan att ha gjort en grundlig undersökning först.

Det som är det intressant när det kommer till östrogenkänslig cancer är att finna orsaken till varför obalansen uppstår. Om man gör detta innan cancern hinner utveckla sig är det lättare. Ofta beror det på en ökad produktion av de potenta och skadliga östrogenformerna och dessa kan man med hjälp av vissalivsmedel och tillskott minska på, i vissa tillfällen är det också en genetisk variation i avgiftningsenzymer som ger en ökad risk och dessa kan man också stimulera med vissa tillskott. Det är också bevisat att vissa tarmbakterier kan påverka utsöndringen av östrogen ur tarmsystemet. Men allt detta kräver en omfattad undersökning och laboratorietester för att kunna arbeta vidare med. Mycket kan man dock göra med örter och tillskott. Vissa adaptogener kan ha positiv effekt på humöret och vitaminer och mineraler kan hjälpa mot hud/hår problem.

Hej. En fråga. Vet inte om jag kan få svar här, men provar. Har ätit SSRI under väldigt många år. Håller på att trappa ut nu. Undrar om man kan kombinera 5-htp med SSRI? MVH

Hej

Mitt svar: Jag rekommenderar inte att du kombinerar 5http med SSRI.

5 http har dessutom inte en bevisad effekt att vara mer effektiv än rent tryptofan tillskott.

När det kommer till obalanser i syntesen av serotonin vill jag dock alltid undersöka varför obalansen uppstår. I vissa tillfällen så är det tarmbakterier som stör serotoninsyntesen och tillför man tryptofan i tillskott eller 5http som är hydroxylerat tryptofan så riskerar man att förvärra symtomen. Om du bestämmer dig för att på eget ansvar ta 5 http så var uppmärksam på hur du reagerar.

Hej

Jag har lite frågor.

Det är såhär att jag slutade för ca 3 år sen med p pillret cerazetta och har bara fått mensen 1 gång och den varade bara i 2 dagar. Hur går jag tillbaka den ? Läkaren ville att jag skulle fortsätta att ta dom eller andra men jag mådde piss dåligt av dom, fick stora humör svängning,illa mående. Behöver verkligen hjälp Hur jag ska får tillbaka mensen och hur jag ska må bättre. Har nyligen haft borrelia så här fått tagit pencelin. Hoppas jag kan få hjälp här. Mvh Louise

Mitt svar: Först varför ville läkaren att du skulle äta p piller?

Jag har typ 100 frågor till dig innan jag kan ge dig några råd. Jag vill höra hur du äter? Hur din energinivå är? Hur du tränar? Hur gammal du är?

Hur och när startade dina symtom? Hur hade du det innan du åt p piller?

Det finns mycket man kan göra med phytoterapi för att stimulera könshormoner men det krävs en grundligare undersökning av din hormonella profil.

Hej!

Har Hashimoto och hypoterios har börjat medicinerat m levaxin i slutet på juli är nu uppe i 50mg om dagen...

Som ja tar på morgonen..

Min fråga är...

Varför kan jag inte sova?

Sover jätteytligt om jag väl somnar….?

Mitt svar: Ämnesomsättningen påverkas juockså va stresshormoner. Checka så att du inte får för hög dos.? Är du stressad för övrigt? Ämnesomsättninghormonerna är beroende av kortisol (stresshormoner) för att kunna nå in i cellerna och har du lågt kortisol så kan medicinering med tyroxin ge symtom på hög ämnesoms.

Du bör få checkat ditt kortisol i ett 4 gånger dygnstest. Det kan också vara intressant att se hur mycket av de T4 du får som omvandlas till fritt T3. Kanske också om du har högt revers T3 som konkurrerar med fritt T3 om cellerna.

Hejsan!Jag har ett par frågor gällande artros och artrit.Vad kan jag göra för att hjälpa mig själv på bästa sätt när jag har artros i ett flertal leder som knän,tumme,handleder mm?Jag tränar en del på gymmet plus artros träning för mina knän och tummen tränar jag med gummisnodd.Vad är bäst att äta för mat och vad behöver jag undvika?Tacksam för svar.Mvh

Mitt svar: Jag skulle rekommendera dig att följa med i min onlinekurs som handlar om mage och tarmhälsan. Du ska helt klart se över hur din kropp reagerar på olika livsmedel, ibland kan det vara en bra idé att utesluta vissa livsmedel i en period för att sedan starta igen. Jag hade gärna funnit orsaken till din artros innan jag kan ge dig några kostvägledningar. Ledsmärtor kan ju också vara ett tecken på lågt östrogen. Kan det vara i ditt fall? Ett bra tips är alltid att inkludera antiinflammatoriskt också form av omega 3 om du inte redan gör det.

Jag är snart 50 och har relativ regelbunden mens jag använder progesteronkräm från ägglossning och fram till dag 28. Jag mår något bättre med krämen men jag känner att jag påverkas enormt av man hormoner vad kan jag göra för att hjälpa mig själv att må bra?

Mitt svar: Har du haft tecken på östrogendominans under din ungdom? PMS endometrios, migrän, ömma bröst, rikliga menstruationer, övervikt etc?

Hur påverkas du av hormoner idag?

Eftersom du tar progesteron och har det bättre så antar jag att du haft en hög östrogen/progesteron ratio och om så är fallet så skulle jag arbeta med att effektivisera elimination och avgiftning av östrogen. Om symtomen (som du inte skriver om) kommer av att du har lågt östrogen som också är vanligt under klimakteriet så kan man prova att öka intag av phytoöstrogener.

Inkludera massa fibrer och phytoöstrogener i kosten, korsblommade grönsaker som innehåller DIM. Rikligt med vätska. Minska intag av socker och vita kolhydrater, rött kött, vin.Helt enkelt se till att kroppen får de näringsämnen som den behöver för korrekt avgiftning och elimination av östrogen.Rikligt med protein, kanske mer växtbaserat. B vitaminer, magnesium.

Om du har problem med förstoppning så skulle jag starta där.

Jag kan också rekommendera att du regelbundet går och undersöker din livmoder och dina bröst också när du tar progesteron.

Det intressanta i fallen med östrogendominans är vilken typ av östrogen som är den dominanta i din kropp och denna förändras inte nödvändigtvis av progesteron tillskott. Det kanske kan minska symtomen men orsaken till dina symtom kan förbli.

Lycka till!

Hej! Jag kan inte somna på kvällarna. Det kommer inga sömntåg. Det är inte så att jag grubblar. Jag kan bara inte somna, hjärnan kopplar inte ner. Spelar ingen roll om jag så är vaken en hel natt. Kvällen därpå är liks hopplös ändå. Vad göra?

Mitt svar: Hur länge har det pågått? Kan det bero på melatoninbrist?

Är du stressad utan att veta om det? Om du är stressad så producerar du förmodligen höga mängder kortisol som konkurrerar med melatonin.

Om du inte redan provat följande så ge det en chans: Avslappningsövningar varje kväll.

Stäng av telefon och dator senast en timme innan du går i säng. Ljuset lurar hjärnan att inte producera melatonin.

Öka mängder av oxytocin

Äter du kolhydrater?

Om inte så är det bra att starta med någon form av kolhydrater som sista mål på kvällen. Havre banan eller potatis. Ät Tryptofanrik ( tryptofan är en aminosyra) kost eftersom tryptofan omvandlas till melatonin i kroppen.

Tryptofan finns också som tillskott.

För att melatoninproduktionen ska fungera normalt krävs magnesium, B vitaminer och zink och mörker.

Om d dricker kaffe under dagen så minska intag av kaffe. Dricker du grön te så prova att hoppa över denna.

Baldrian, humle och Lavendel har avslappnande egenskaper. Magnesium verkar muskelavslappnande.


450 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page