• Sanne

Svar på era frågor!


Hallå i hormonvärlden.

För några veckor sedan skrev jag en post på Facebook där jag öppnade upp för att ställa frågor till mig som jag senare skulle svara på. Jag lovade att jag skulle spela in svaren så att ni fick ta del av dem på det sättet.

Det har dock skett så många förändringar de senaste veckorna som jag kulle lära mig att navigera i så jag har ärligt talat inte hittat ro till att sitta ned och spela in en video. Samtidigt har jag prioriterat de projekt och de klienter som jag redan har startat upp.

Men är det något jag inte tycker om så är det att inte kunna hålla det jag lovar. Jag har därför valt att svara på alla frågor genom det här blogginlägget.

Here we go...

1. Hej! Är 51 år och lider själv sen en tid av ojämn hjärtrytm, sömnproblem, oro, nedstämdhet och stress. Ofta huvudvärk och problem med magen. Alla vanliga prover ua men mår inte bra. Hjärtat kollat ua också. Kan det ha med hormoner att göra?

Mitt svar:

Du skriver inget om du fortfarande menstruerar eller inte. De symtomen du beskriver kan dock helt klart vara hormonella. Runt klimakteriet sker ju många hormonella förändringar som kan ge de symtomen du upplever med oro och nedstämdhet. Östrogen håller serotoninnivåerna i hjärnan uppe så när östrogennivåerna sjunker i klimakteriet så kan det påverka serotoninnivåerna. Serotonin är ju den signalsubstansen som ger oss ro i sinnet. Om progesteron samtidigt är lågt kan det förvärra symtomen ytterligare. Progesteron verkar lugnande genom ett derivat ( produceras utav progesteron) som heter allopregnenolon som kopplar sig till GABA receptorer. Om du samtidigt är stressad och producerar kortisol (stresshormon) så riskerar du att kortisol fäster sig till progesteron receptorer och förhindrar det progesteron som finns i kroppen att nå in i cellerna.

Det bästa du kan göra är att ge dig en massa avslappning, som i meditation och andningsövningar, ta andningsövningarna seriöst, samt höja dina oxytocin nivåer dvs göra sådant som du mår bra utav att göra.

Eftersom de symtom du beskriver likaväl kan vara kopplade till ämnesomsättningen så

vill jag råda dig till att få testat din ämnesomsättning dvs: TSH T3 T4 Fritt T3 Fritt T4 och TPO samt dina kortisolnivåer i ett 4x dygns test.

(kortisol är nödvändigt för att ämnesomsättningshormonerna ska nå cellerna därför kan lågt kortisol som uppstår efter lång tids stress påverka ämnesomsättningen negativt)

Hej! Jag drabbades av ett allvarligt utmattningssyndrom för ca tio år sedan, och mår nu bättre men kan inte träna så mycket eftersom jag lätt drabbas av överträning/att mina utmattningssymtom kommer tillbaka. Det jag skulle vilja veta är om det finns något sätt att öva upp detta. Vill väldigt gärna träna, behöver gå ner i vikt, men även det är svårt då jag är mycket känslig för lågt blodsocker (får kortisolpåslag även av det). Så, känner du till någon som har goda kunskaper inom området, t ex en PT eller sjukgymnast, eller en metod att använda sig av? Tack på förhand

Mitt svar:

Överträning är ett mycket komplext område eftersom det är så små parametrar som avgör när stresssystemet involveras och samtidigt är det ju väldigt individuellt med tanke på ens "bagage" . När man tränar vill man gärna undvika att kroppen börjar att producera kortisol eftersom det motverkar växthormonerna som man gärna vill åt. Växthormoner ökar ämnesomsättningen och håller muskler tonade. Du ska därför hitta ditt sätt att starta med och göra det sakta men säkert. Undvik långa och hårda träningspass där du når maxpuls. Starta gärna med styrketräning eller en lugn form för träning som yoga eller Tai Chi. Styrketräning ökar ämnesomsättningen och produktion av växthormoner.

När du känner att du är redo kan du gå in på tabata träning dvs högintensiv intervall träning och