top of page
  • Skribentens bildSanne

Sexig hjärnkemi


Det är två tankar bakom val av titel till det här inlägget.

1.Signalsubstanser som produceras i hjärnan påverkar vårt drive. Sexdrive.

2.Mängden av signalsubstanserna påverkas av våra könshormoner, sexhormones.

Signalsubstanser och hormoner. Den ena för och den andra följer som en perfekt komponerad vals. Romantiskt när allt fungerar som det ska.

Problemet är bara att det i riktigt många fall inte fungerar som det ska. Däribland hos den som upplever att få ångest dagarna innan menstruation när östrogennivåerna är som lägst. Östrogen håller serotoninnivåerna uppe i hjärnan och när östrogennivåerna minskar så påverkar det signalsubstansens antidepressiva effekt.

Hos en kvinna med PMS ses även generellt låga nivåer av progesteron som i sin tur håller GABA nivåerna uppe. GABA fungerar som en bromskloss som gör oss lugna. När GABA är lågt får vi lättare raseriutbrott och känner oss oroliga.

Under och efter klimakteriet kan detsamma ske när könshormonerna svänger.

Kortisol som produceras under långtidsstress påverkar också mängden av GABA negativt.

Dopamin är den signalsubstansen som motsatt till GABA ger oss drive, inte minst sexdrive.

Dopamin aktiverar belöningssystemet och är antagligen den signalsubstansen som står bakom många beroenden. B.la sexberoende, alkohol, droger och shopping.

Om man upplever symtom på lågt serotonin, lågt GABA och lågt dopamin så är första steg att stimulera produktionen av serotonin.

Det görs med rätt näringsämnen, aminosyror och B vitaminer samt magnesium.

Om du samtidigt har förstoppning (som ofta ses i samband med lågt serotonin) så är det en hint om att man ska ta en extra titt på hur tarmhälsan är.

Fibrer, probiotika och probiotika, minst två liter vatten per dag och sömn (om du inte får dina åtta timmar per natt). reducera inflammation med antiinflammatorisk kost samt (kanske) det viktigaste:

Gör sådant som får dig att må bra och minska på krav.

Vad vi gör med GABA och dopamin är ett annat kapitel.

Då 80% vårt serotonin bildas i tarmen så är detta stället att starta.

Om du vill veta mer om tarmhälsa och ta del av mitt fem stegs program till att skapa balans i mage/tarmsystem så kan du läsa mer om min kurs "tarmfokus". Kursen drar sig över tre veckor och du får tillgång till undervisningsmaterial i inspelningar och PDF;s. Kursen är baserad på ett 5R program som används av alla funktionsmedicinare.

Läs mer och anmäl dig till kursen här!


242 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page