top of page
Skribentens bildSanne

Denna hormontyp är du!


Vi är alla unika men ändå så lika!

När en klient kommer in till mig för en konsultation så är det första jag ser på självklart hennes fysiska kropp. Genom att studera den fysiska kroppen så kan jag få en hint om vilken hormonella profil vi ska jobba med. Genom att sedan ställa ytterligare frågor om menstruationscykel, kostvanor, sjukdomshistoria etc så blir bilden ännu klarare och härifrån kan man lägga en bas för att främja vissa processer i kroppen för att optimera hormonbalansen. Känner du till din hormonprofil? Om inte så kanske jag kan ge dig en idé om vilka hormoner du ska arbeta med för att skapa hormonell balans.

(obs! Texten är skriven ifrån egen erfarenhet och forskning, allt behöver inte stämma in exakt men kan ge dig en vägvisare)

1. DEN ÖSTROGENDOMINANTA:

Du fick ofta menstruation i tidig ålder och har haft moderat eller svår PMS genom åren med tunga blödningar och mycket smärtor vid ägglossning och/eller menstruation. Du kan uppleva väldigt svåra humörsvägningar och PMDS. förklimakterie och klimakteriet är och var en hård tid för dig med symtom som påminner om din PMS.

Du kanske har upplevt svårigheter att bli gravid och/eller upprepade missfall?

Din hud är oftast ren och slät. Du har sällan urinvägsinfektioner eller andra underlivsinfektioner. Du är kanske kurvig med fyllig byst och höfter.

Du går lätt upp i vikt och mår bra av att äta en kost låg på kolhydrater.

2. DEN ANDROGENA/INSULINTYPEN

Du har ofta en smal figur med små bröst och smala höfter. Du kan ha mörkare röst och ett maskulint drag i ansiktet. Kanske växter det mörkare hårstrån på överläppen eller hakan.

Du kan ha fått konstaterat PCOS.

Är du sportig?

Du kanske tappar mycket hår?

Du upplever inte speciellt mycket PMS, din mentruation kan dock vara sparsam och kortvarig. Du har och har haft problem med återkommande underlivsinfektioner som candida och urinvägsinfektion.

Du kan uppleva ångest eller panikångest?

Din hud kan vara oren med acne eller utslag.

Ditt blodsocker är känsligt, du kan bli yr och irriterad om du inte äter regelbundna måltider. Du kanske går lätt upp i vikt och har svårt att gå ned. Du kanske har fått diagnosen insulinresistens?

3. LÅGT ÖSTROGEN och/eller PROGESTERON

Du har regelbunden, oregelbunden eller ingen menstruation. Dina slemhinnor känns ofta torra och du blir därför lätt irriterad i underliv efter sex. Du har låg eller ingen sexlust.

Din hud känns slapp och du får ofta oren hud i samband med menstruation. Du kan uppleva ångest, panikångest eller låg motivation.

4.BALANSERADE HORMONER

Du har regelbunden menstruation med ca 4-5 blödningsdagar med små-moderata mängder blod. Klimakteriet passerar utan större bekymmer med få symtom. Du har inte problem att bli gravid. Du kan känna av din menstruationscykels olika faser men har ej problem med svår PMS. Du sover gott och känner dig oftast utvilad och frisk på dagarna.

Kom ihåg att en menstruationscykel kan rubbas ganska fort utav stress etc.

Ägglossning och menstruation kan påverkas av kort tids stress precis som lång.

Vem känner du igen dig i?

Att må dåligt och ha låg energi är inget normaltillstånd, kom ihåg det!!!

Jag har lediga tider kvar i april. Boka gärna en tid för en privat konsultation så att du får de råd som kan hjälpa vid just din hormonella profil.

www.sannelundblad.com/boka-online


1 181 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page