top of page
  • Skribentens bildSanne

Känner du din cykel?


Ibland kan det vara svårt att skilja på äpple och päron. Vad är det egentligen du upplever och finns det någon förklaring till varför du mår som du mår?

Först vill jag bara säga att.. du är inte ensam!

Jag har själv upplevt PMS symtom, tidigare förstod jag kanske inte att det var just relaterat till mina hormoner men idag när jag vet det så kan jag ju koppla ihop mitt mående med min cykel.

Faktiskt tror jag att alla kan märka av att hormonerna (och signalsubstanserna) svänger lite up och ner i cykeln men för vissa är det värre än andra.

Idag så försöker jag att lägga min vardag till rätta mer efter min cykel och nej det är ingen VETENSKAP. I vår del av världen skiter man blanka f*n i om kvinnor behöver space dagarna innan menstruation men i andra kulturer så är det normalt att man drar sig tillbaka eller endast umgås med andra kvinnor under dessa perioder. Om du tänker utanför boxen så är det fantastiskt vad du får lov att uppleva under cykeln. Dels hela fiffernurliga systemet med att förbereda för att bli gravid och kunna bära barn men också vad som händer rent mentalt.

Såhär gör jag!

Dagarna efter menstruation och fram till ägglossning så min energi och motivationsnivån. Runt ägglossningen när östrogen är som högst så toppar motivationien och under denna tid försöker jag (som egen företagare att arbeta extra hårt). Det är lättare för mig att vara extrovert (är överlag en väldigt introvert typ) och därför är denna tid perfekt för möten, samtal och att arbeta mot deadlines. Dagarna efter ägglossning när östrogen byts ut mot progesteron är för mig ganska lugna, jag försöker att hålla rutiner med träning, sömn och bra mat. Sedan kommer jag in i min mer introverta period. Jag försöker att inte lägga på allt för mycket arbetsbelastning och att inte ställa för höga krav på mig själv och under denna tid så är det viktigt att jag planerar dagen mer, jag passar på att inte boka in för mycket i schemat med barnen utan tillåter oss att slappa mer. Det är under denna period man ska hålla sina stressnivåer nere för att inte få utbrott på dem runt omkring. Det är också under denna tid det kan vara befriande att umgås med andra kvinnor som känner det att vara kvinna. Innan menstruation kommer en peek igen när östrogen och progesteron är högt. Jag blir motiverad och effektiv, får ökad lust och sedan kommer menstruationen. När jag får menstruation blir jag alltid glad eftersom det för mig är ett av de viktigaste friskhetstecken i kroppen. Faktiskt så upplever jag att jag oftast har energi och känner mig glad men det är nog också eftersom jag nu känner min cykel och vet vad jag har behov för under dessa skiften.

Jag har också i många år arbetat med att hitta den kostplan som fungerar på mig och de tillskott och örter jag kan använda mig av vid behov.

En av mina favoriter när jag har behov för extra energi är MACA. MACA passar min hormonprofil alldeles perfekt. Men här är vi unika....

Du är alltså inte ensam, bakom varje perfekt Instagram konto sitter en kvinna eller man som också är människa och upplever livets berg och dalbana. Vissa mer än andra.

Jag vill gärna guida dig till mer energi och balans under din cykel. Vad du ska äta och tänka på för att inte uppleva så kraftiga svängar som du kanske gör idag.

Boka konsultation hos mig här!

136 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page