top of page
  • Skribentens bildSanne

Det säger ditt kroppsfett om dig!


Jag har fått många frågor ifrån kvinnor som har varit och är utmattade och som efter sin utmattningsdiagnos har blivit överviktiga och har svårt med att minska i vikt.

Tänkte därför gå igenom lite vad om händer när vi stressar och hur man kan se vilka hormoner man dealar med genom att se var på kroppen fettet sätter sig.

1. Beroende på var fettet sätter sig på kroppen kan man se vilka hormoner man har behov för att arbeta med. Fett som sätter sig på magen och runt midjan är ofta kopplat till stress då detta område har receptorer (cellmottagare) för stresshormonet kortisol. Fett som sätter sig på höfter och rumpa samt bröst är kopplat till östrogen då dessa platser har östrogenreceptorer. Såkallad "muffin top" kan vara en indikation på insulinresistens (eller stress). En person som är insulinresistent kan ofta vara väldigt smal överlag men ha den typiska putmagen.

2. Grov övervikt ses ofta efter lång tids stress och utmattning då kroppen under stressade perioder har samlat sina energidepåer som en överlevnadsmekanism. På grottmänniskornas tid var svält en av de primära faktorerna för stress. Denna har vi som oftast inte i västvärlden men eftersom hjärnan inte kan skilja på vilken typ av stress vi upplever så reagerar kroppen ändå efter hur vi biologiskt är skapta. Rent biokemiskt kan det bero på att binjurarna producerar mindre kortisol som behövs för att sköldkörtelhormonerna ska nå in i målcellerna. Det gör att ämnesomsättningen minskar och man har svårt att gå ned i vikt.

Detta ska du tänka på först och främst när du är i den situationen att du har svårt att gå ned i vikt:

1. Aldrig gå på kaloriunderskott och sätta kroppen i svältläge!

Detta är extremt viktigt då svältläge förmodligen kommer att ge en motsatt önskad effekt. Om du väljer att gå på en LCHF så var extremt noga med att få nog fett och protein!

Märker du att du står stilla i viktnedgång kan det ibland hjälpa att lägga till några stärkelserika kolhydrater och det särskilt om du tränar.

2.Arbeta med en dyktig terapeut som kan hjälpa dig av med tidigare trauman (om du har sådana), det viktigaste är att du inte går och bär på sådant som reaktiverar stressresponsen i kroppen.

3. SÖMN! Sov minst åtta timmar och lägg dig tidigt på kvällen. Sömnbrist är en av de vanligaste orsakerna till övervikt.

4. Rätt kosttillskott. Det kan t.ex vara MCT olja, multivitaminer, B-komplex, chrom, zink, binjurecortex. Beroende vad din biokemiska profil är.

5. Motion. Regelbunden motion! Om du inte kan träna hårt pga utmattning så promenader eller simning.

Behöver du hjälp med viktnedgång, rätt kost, eller att balansera dina hormoner på andra sätt så är du välkommen till att boka en tid till mig.

Antingen online eller i Stockholm!

Onlinekonsultation bokar du genom hemsidan. www.sannelundblad.com/boka-online

Om du är intresserad av privat konsultation i Stockholm så skriver du till mig på sanne@sannelundblad.com

Mvh Sanne

584 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page