top of page
  • Skribentens bildSanne

Från ångest till ro på ett effektivt och snabbt sätt


Kvinna gömmer sig bakom ett träd
Från ångest till ro

Jag ska dela med mig av ett av de mest effektiva sätten som du kan vända från ångest till ro på en kort stund. Det kan låta otroligt men det fungerar och kanske allra bäst när det är panikångest det handlar om. Har därför valt att fokusera på panikångest i den här artikeln och så kan vi ta ihållande ångest en annan gång.


Men för mig är det viktigt att du först förstår den biokemiska orsaken till ångest. När du har kunskap om hur kroppen och sinnet fungerar så blir det mycket lättare att arbeta konstruktivt.


Ångest är rädsla. Därför skulle headlinen likaväl kunnat heta "vänd från rädsla till trygghet på ett snabbt och effektivt sätt". Men jag valde ordet ångest eftersom det är vad de flesta av oss känner till. Ångest uppstår när vi känner att vi inte har kontroll över en situation och det skrämmer oss. Det kan vara kontroll över vår hälsa, kontroll över livet eller kontroll över vad andra tycker om oss. Det spelar inte så stor roll vad det är men det skapar samma obehagliga upplevelse oavsett.

Du som har upplevt panikångest vet hur läskigt det kan kännas och den fysiska reaktionen i kroppen är ju lätt att tolka som om slutet har kommit.


Ja, panikångest kan ju i om än dock ovanligt ha medicinska orsaker men det vanligaste är ändå att det är hormoner och signalsubstanser som spelar ett spratt men det kan likasåväl vara triggat av dina tankar.

Serotonin är signalsubstansen som spelar riktigt stor roll och är du i en period låg på serotonin (särskilt efter lång tids stress) ökar risken för att hamna i känslor av otrygghet och rädsla. Serotonin är också lägre de perioder i cykeln när ditt östrogen är som lägst.Rädsla och trygghet kan inte infinna sig på samma gång.


Om du ska lyckas med att vända din ångest till ro snabbt och effektivt så krävs det att du har en tro på att dina tankar påverkar din fysiska kropp och att du kan lura din hjärna eller flytta fokus ifrån det ena till det andra. Det är precis vad alla tekniker gör som används vid panikångest. Oavsett om det är att räkna till tre och följa en fyrkant eller TFT tekniker. Alla gör det samma. Det vill säga flytta fokus ifrån en tanke till en annan. För två motsatta känslor kan inte infinna sig vid exakt samma tidpunkt. Det betyder att du inte kan känna både rädsla och trygghet på samma gång.

Men lyckas du att få dina tankar över på något som skapar trygghet så har du brutit cirkeln.


De flesta av oss har ett minne där vi kände oss väl till pass och trygga. Om inte så kan det vara en idé att skapa en sådan bild. När du är i en ångestattack så vill du framkalla en känsla av att vara trygg och bekväm, dvs motsattsen till där du befinner dig i ångest.


Ett exempel från en verklig historia.


Jag satt bredvid en ung tjej som jag inte kände på ett tåg i sverige. Under resan så kunde jag märka att hon började röra på sig märkligt och så vände hon sig emot mig och sa att hon behövde prata lite med mig eftersom hon mådde dåligt.


Jag avläste hennes kroppsspråk och förstod att hon hade panikångest. Jag förstod att hon var rädd så jag pratade helt lugnt med henne och frågade om hon hade ätit något eftersom jag vet att ett lågt blodsocker kan öka risken för ångest pga serotonin.

Jag gav henne en banan som hon tuggade på och sedan använde jag det man kan kalla ett "ankare" på henne. Jag förstod att jag skulle ge henne ett redskap till att framkalla en känsla hon var bekant med som var motsatt till rädsla.


Jag bad henne att ta av sina skor och sätta fötterna på sätet framför och hasa sig ner i stolen precis som hon gör där hemma i soffan.

Samtidigt pratade jag med henne och repeterade ord jag visste hon kunde accosiera med till exempel: bekväm, skön och avslappnad. Jag förklarade för henne att det hon upplever är jättevanligt och att det är helt rätt att visa sig mänsklig och be om hjälp.


Och så vidare..


Hennes panik försvann med en gång vi satte ankaret på henne.


När man en gång har upplevt hur lätt det är att vända från ångest till ro genom att flytta fokus så kan man vända sitt tillstånd av ångest effektivare för var gång det uppstår.


Nedan kommer en sammanfattning av hur du vänder från ångest till ro.


  1. Förstå att det som händer i kroppen är obehagligt men inte farligt och erkänn din rädsla. Ge dig själv tillåtelse att inte analysera och försök att välja bort katastroftankar.

  2. Ha tillit till att du genom att flytta ditt fokus från ångesten kan lura hjärnan och avbryta cirkeln.

  3. Fokusera på ett minne där du kände dig trygg och helt i ro. Detta är ditt ankare. Genom att fysiskt genskapa det minnet så är det lättare att flytta fokus. Det kan vara att släppa ut håret. Ta av dig skorna, sjunga en sång du gillar, sätta dig mer bekvämt, ta upp armarna över huvudet och sträcka på dig. Äta en frukt. Dricka ett glas vatten eller bara andas och försöka drömma dig bort till en rofylld plats.

  4. Om du vet att du ätit dåligt under dagen så kan det vara en idé att få något att äta som höjer ditt blodsocker och undvika kaffe.


Om du har vedvarande ångest eller ångest kopplat till din cykel så finns det också mycket du kan göra för att på ett naturligt sätt höja serotonin och minska ångest och oro.Om du inte redan gör det: följ min Instagram


För att komma i kontakt med mig eller boka en privatsession trycker du här!


640 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page