top of page
  • Skribentens bildSanne

Har du också en beroendepersonlighet?

Låt oss tala om beroenden. Det är ett tema som ligger mig nära då jag varit eller är en av dem. Jag väljer att skriva ÄR då jag är rätt så säker på att beroende till stor del har att göra med genetiska förutsättningar. Jag kan endast relatera till mina tidigare destruktiva val och ser att det går att arbeta bort dessa men min person är fortarande den... som lätt faller dit, om jag inte är varsam.

När jag ser tillbaka på mitt liv så kan jag se att mitt beroende genom åren har bytt karaktär: från socker, till alkohol, till nikotin, till förhållanden osv osv. Jag vet hur det är att känna när kroppen skriker efter något som fattas och den maktlösheten som följer med att inte kunna kontrollera detta. Jag känner också rastlösheten och känslan av meningslöshet när man avstår. Det oändliga sökandet efter dopamin som stimulerar belöningssystemet.

Känner du igen dig?


Visste du förresten att hjärnan hos missbrukare ofta har 40% färre receptorer för dopamin?

Och att det samma ses hos personer med kreativa yrken?


När det är sagt så vet jag att belöningssystemet är en biologisk funktion som en gång har säkrat vår överlevnad. Att samla föda, att lära sig gå, att lära sig förstå och utbilda sig. Det är där av en anledning.

Jag tycker det är viktigt att prata om detta eftersom beroenden kan se så olika ut. Det handlar inte endast om alkohol, droger och nikotin. Det handlar lika mycket om överätning, anorexi, ortoroxi och bekräftelse. Särskilt hos unga tjejer är det viktigt att informera om detta...för att bromsa det i tid. Allt för att kontrollera känslor som är obehagliga. Rastlöshet, ångest, rädsla, en känsla av att inte vara tillräcklig, you name it!


För mig har första steget till att förstå min beroendepersonlighet varit att förstå min hjärnkemi. När jag har lärt mig det så kan jag lättare använda min rastlöshet konstruktivt.


Det finns såklart många olika teorier om hur man blir av med beroenden. Här kommer mina:


1. Förstå din hjärnkemi och erkänn din person och dina val.

Är ditt beroende skadligt för dig? Har du det under kontroll eller är det något du bör ändra på?


2. Avstå 100% ifrån det som skadar dig och hitta eventuella alternativ som ej påverkar din fysiska och psykiska hälsa i lika stor grad.


3. Försök att kanalisera dina känslor genom kreativitet. Skrivande, sång eller dans.


4. Ät näringsrik mat som främjar kroppens produktion av signalsubstanser och minskar inflammation


Ja, maten har betydelse. Både serotonin, dopamin och GABA produceras utav aminosyror som finns i maten vi äter. Normala nivåer av dessa signalsubstanser ger mentalt välbefinnande.I en 30 minuters konsultation kan vi prata mer om dig och lägga en plan för vad du bör fokusera på mot ditt hälsomål.


Du bokar genom att maila mig på sanne@sannelundblad.com354 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page