top of page
  • Skribentens bildSanne

Naturlig behandling av PCOS

Det var länge sedan jag skrev något om PCOS och vad man bör tänka på om man har fått diagnosen genom sjukvården. Idag blev jag dock så inspirerad efter att ha haft ett återbesök med en klient som gått ned 5 kg i vikt, fått mycket stabilare humör, mer energi och mindre smärtor över äggstockarna på BARA en månad att jag måste dela detta med er!


För dig som inte känner till PCOS så är Wikipedias beskrivning således:


"Förkortningen PCO står för "polycystiska ovarier" och betyder egentligen äggstockar med många cystor. Det rör sig då om follikulära ovarialcystor. Emellertid räcker inte förekomst av PCO för att ställa diagnosen, som förutom cystorna innefattar bland annat sklerotiska äggstockar, virilism och menstruationsstörningar."


Det inte så många pratar om är att det finns olika orsaker bakom en PCOS diagnos. Äkta PCOS innefattar alltid nedsatt insulinkänslighet. Här är det inte ovanligt att det ses övervikt och östrogendominans samt inflammation. Även om inflammation inte är grundorsaken till den typen av PCOS så kan PCOS i sig själv också orsakas av inflammation.


Många kvinnor blir också diagnostiserade med PCOS efter att de slutat med p piller. Denna formen av tillståndet kräver mycket tålamod då hormonsystemet ibland kan behöva år för att återfå balansen efter p piller. När progesteron och östrogen är normala igen brukar det rätta till testosteron (eller DHT som ofta är högt vid PCOS) naturligt. En sista vanligt förekommande orsak bakom en PCOS diagnos är en stressinducerad Hypotalamisk Amenore som typiskt kommer efter undernäring och överdriven träning.


Eftersom orsakerna är många så behandlas också PCOS olika.

I det sistnämnda exemplet jobbar man till exempel mest med att tillföra näring i kosten och särskilt fett och kolhydrater. Här är det viktigt att få igång produktionen av progesteron och östrogen och at eventuellt öka fettprocenten på kroppen. Man undviker för stora mängder frö och korsblommade grönsaker då det kan minska östrogen nivåerna ytterligare.


När insulinresistent, inflammation och ev östrogendominans är fallet så arbetar men mycket man att tillföra näring och tillskott som ökar insulinkänsligheten på cellerna, typiskt Alpha Lipon Syra, q10, omega 3, Myo inositol, Berberine etc. Viktigt är också att jobba med viktnedgång och att reducera inflammation.

Kosten bör vara helt sockerfri och mejerifri och gärna mycket vegetariskt. Kolhydraterna ska vara långsamma.

Kanel, grapefrukt, blåbär, ingefära, bockhorn och nötter är exempel på sådant som kan öka insulinkänslighet och/eller minska inflammation.


Inte att förglömma den alltid så viktiga tarmhälsa. Det är ju här det mesta startar :)


Om du vill ha fler av dessa typer av inlägg så kom ihåg att dela min blogg med dina vänner. Det hjälper mig att komma ut med denna information🙏


Om du är nyfiken på att höra mer om vad en konsultation hos mig innebär så är du välkommen att maila mig på sanne@sannelundblad.com


486 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

תגובות


bottom of page