top of page
  • Skribentens bildSanne

Tips till underlivshälsa

Underlivet mående är till stor del beroende av ditt hormonsystem, din diet och övriga mående. Ditt underliv precis som övriga huden kan ge dig en hint om vad som föregår inne i din kropp. Det positiva med detta är att symtom ifrån underlivet kan användas som vägledning till vad du behöver jobba med när det kommer till din livsstil. Jag har haft mycket besvär med UVI och candida igenom livet. Jag fattade aldrig vad som orsakade mina problem förrän jag lärde mig om hormoner och näring. Idag har jag i stort sett aldrig problem med detta.


Här kommer mina tips till bättre underlivshälsa.

Klåda och irritation i underlivet är vanligt de perioder i cykeln då dina östrogen nivåer är låga. Det eftersom östrogen håller slemhinnorna fuktiga och smidiga. Under de perioder när östrogen är låga är det också vanligt att man är extra mottaglig mot bakteriella infektioner och candida. Slidans sekret fungerar liksom lite som en barriär mot utifrånkommande patogener. Mitt tips när man känner sig torr i underlivet är att tänka på att få ett tillskott av fettsyror (särskilt omega 7) eller att använda sig av örter som b. La MACA. Jag brukar också tipsa om att tappa upp hett vatten i en kastrull och göra ett #hukbad. Drick alltid vatten innan sex och kissa samt tvätta dig därefter.

En annan orsak till klåda i underlivet kan vara candida. Om man misstänker att man har candida kan det vara en bra idé att uppsöka en Näringsterapeut för att få hjälp med tarmhälsa. Candida kommer ofta ifrån tarmen och orsaken till detta är inte sällan en bakteriell infektion ifrån start. Candida går inte att "svälta" ut som du kanske hört tidigare och candida är inte det första i en dysbios (obalans i tarmflora) som man behandlar. Man behandlar alltid bakterier och ev parasiter först. Candida kan alltså verka som ett av kroppens försvar mot andra patogener.

Candida kan också vara ett tecken på att man har för höga insulinnivåer i kroppen och är vanligt vid bla PCOS när testosteronnivåerna (eller DHT) är ovanligt höga. Om detta är tillfälle så bör man arbeta med Hormonell Balans. Ta bort socker och mjölkprodukter HELT till att starta med.


Obalans i underlivets PH balans är alltså en vägledning till vad du behöver jobba med när det kommer till hälsa generellt.


Vill du lära dig mer om underlivshälsa så kom ihåg att dela mina inlägg med andra. På detta sätt hjälper du mig att hålla bloggen synlig!

❤️


Ställ gärna dina frågor till mig på sanne@sannelundblad.com

184 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page