top of page
 • Skribentens bildSanne

Symptom som kan visa en hormonell obalans.Hormoner fungerar som kroppens budbärare och har stor påverkning på bl.a vårt humör, våra känslor, vår hjärna och vår fettförbränning.

Inte alla förstår hormoner betydelse för vår kropp och sinnes välbefinnande.

Obalanser i hormonsystemet kan visa sig som bl.a:

 • Minskad sexlust

 • PMS

 • Ökad hårväxt

 • Nervösitet, ångest eller oro

 • Depression

 • Nattsvetnningar

 • Hårlossning

 • Återkommande infektioner och inflammationer

 • Smärtsam och/eller oregelbunden menstraution

 • Huvudvärk och migrän

 • Trötthet

 • Torra slemhinnor

 • Infertilitet eller upprepade missfall

 • Svampinfektioner och underlivskatarr

 • Övervikt

 • M.fl

Det är flera orsaker till hormonell obalans där de vanligaste är stress, brist på sömn, övervikt och brist på näringsämnen eller för stort intag av socker och kolhydrater. Andra orsaker är kopplade till miljö och genetik. Stressen kan vara vardagsrelaterad (hämta och lämna på dagis, laga mat, möten, deadlines etc) men också stress som i känslor och gamla oförlösta trauman kan skapa en obalans i vårat hormonsystem.

En komplementär hormonterapeut arbetar med att se på klientens sjukdomsbild och därefter lägga en individuell plan för hur klienten kan nå optimalt kroppsligt och psykiskt välmående. Vi ser människan som en helhet där kroppen och sinnet konstant arbetar tillsammans och där hormonerna är den biologiska korrenspondensen mellan sinne och kropp.

Då alla personer är individuella (så kallad biokemisk individualitet) så anpassas eventuella kostplaner efter detta, det finns alltså aldrig en diet (f.ex LCHF) som passar alla personer utan som behandlare utgår man alltid ifrån att alla är unika i sin genetiska uppsättning.

En typiskt plan på kost och livsstilsändringar kan vara:

 • Stressreducering

 • Kostplan utefter individuella behov. Hormornhelande matvaror och örter, f.ex kan linfrö som innehåller stor mängd fytoöstrogener vara ett gott alternativ om du har låga nivåer av östrogen och maca är effektivt mot både låga östrogennivåer men också höga kortisolnivåer, maca styrker även vår sexlust.

 • Tillskott som i vitaminer, mineraler, aminosyror.

 • Motionsplan

 • Plan för att balansera tarmfloran vid eventuell dysbiose eller svampväxt som kan störa omvandlingen av aminosyror till vissa neurotransmittors eller överbelasta leverns avgiftningssystem.

Det finns som du ser massor att göra för att behandla orsaken bakom ett hormonellt besvär.

1 343 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page