top of page
  • Skribentens bildSanne

Mer sexlust och mindre stress med kakao.Här kommer en liten förklaring på hur kaffe fungerar kemiskt i vår kropp.

Kaffe har flera goda egenskaper men också riktigt många negativa när det kommer till att skapa ett balanserat hormonsystem.

Kaffe går nämligen in och efterliknar stressresponsen i kroppen. Koffeinet i kaffen signalerar till binjurarna att tömma hela lagret av stresshormoner ut i kroppen och signaler sänds till levern som i sin tur släpper ut uppsamlat glykogen som frigörs som glukose (blodsocker) i kroppen. När vårt blodsocker blir högt känner vi oss pigga och klara i huvudet, vi får lättare att fokusera. När den energin är förbrukad känner vi oss trötta igen och vill gärna ha påfyll av kaffe eller söta saker som ger en snabbt blodsockerkick.

Koffein fungerar som narkotika, man måste hela tiden öka mängden för att få återuppleva den samma kicken, som den första koppen gav. Kaffe är därför ett riktigt dåligt alternativ för energi till en stressad, trött kropp i hormonell obalans. Om man lider av binjuretrötthet är det extra viktigt att försöka hålla sig ifrån kaffe.

Kakao kan fungera som ett bra substitut om man gärna vill hålla sig ifrån kaffe. Kakao innehåller massor av antioxidanter i form av flavonoider som understöttar c vitaminets verkan i kroppen. Rå kakao innehåller tryptophan som är nödvändigt i produktionen av serotonin som är ett av kroppens belöningssystem.

Det innehåller också Phenylethylamin som har en amfetainliknande verkan, det verkar stimulerande, antideppresivt och vi får mer lust till sex.

Kakao har också en uppiggande effekt eftersom det innehåller en stor mängd theobromin och en mycket liten mängd koffein. Theobromin påverkar inte blodsockret negativt utan har visat en motsatt, stabiliserande effekt.

Prova som på bilden:

Ett glas mineralmjölk gjort på cashewnötter, sesamfrön, pumpafrön vatten och dadlar. Blanda ner två msk rå kakao.

256 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page