top of page
  • Skribentens bildSanne

8 tips till Hormoner i balans


Känner du att ditt hormonsystem har spårat ur? Upplever du symtom som nedstämdhet, övervikt, svår PMS, vredesutbrott, sömnsvårigheter, torra slemhinnor, låg sexlust, infertilitet mfl mfl.. Här delar jag med mig av 9 tips till dig som själv vill arbeta med kroppslig balans.

1. Sov! När du sover för lite känner du dig trött och utkörd. Din kropp skriker efter energi och du cravar efter socker och kolhydrater.

Faktiskt är brist på sömn en av de största orsakerna till övervikt och ett obalanserat hormonsystem. Studier visar att för lite sömn skapar en obalans i det neuroendokrina systemet som reglerar vår aptit med övervikt och en ökad risk för typ 2 diabetes, som följd. För lite sömn gör dig alltså tjock, deppig och sjuk.

2. Slappna av! Stress är nämligen den vanligaste orsaken till hormonella obalanser och vardagsstress är något vi alla känner till som en relativt normal del av livet. Ge dig själv mer tid till att slappna av och göra absolut ingenting! Sysselsätt dig med sådant som ger dig njutning och glädje!

3. Ät naturlig mat! Fokusera på all den friska, sunda och naturliga kost du kan äta för att hjälpa din kropp med avgiftning och utsöndring av hormoner, tungmetaller och andra gifter vi får i oss genom kost och sköhetsprodukter etc. Fibrer, gröna och grova grönsaker och kål är ren näring för tarmen och leverns avgifningssystem. Ät massor av antiinflammatoriskt som ingefära, lök och vitlök.

4. Minska eller uteslut socker (också som i raffinerade livsmedel), gluten och mjölk. Gluten och mjölk kan verka som antigener (skapa intollerans) och tillsammans med socker är de inflammatoriska livsmedel som borde undvikas. Mjölk innehåller olika hormoner och kan dessutom omvandlas till mjölkmorfin som gör oss beroende och som kan vara involverat i orsaken bakom diabetes 1 och neurologiska störningar. Mjölk kan också bidra till inflammationer i öra och bihålor samt vara en av orsakerna till övervikt. You name it! Ät gärna ekologiskt kärnat smör och grädde ibland och om du känner att din kropp tål det.

5. Ät nyttigt fett! Balansen mellan Omega 6 och omega 3 i kosten är avgörande för inflammationsprocessen i kroppen. De flesta av oss får i oss övervägande omega 6 ur kosten och därför kan det vara bra med ett tillskott av omega 3. Var inte rädd för kolesterol (som för övrigt är en av byggklossarna till dina steroida hormoner. Fex könshormoner) eller fett men välj de nyttiga varianterna: fet fisk, hampa frö, linfrö, olivolja, avokado, ägg, nötter, kärnor, smör, kokosolja, oliver. Undvik överhettat fett och fett som har härsknat.

6. Sköt om mage och tarm! En sund tarmflora är A och O för en optimal hälsa. När skadliga bakterier, svamp eller parasiter har övertagit de goda mjölksyrebakterierna i tarmen kallas detta för dysbiose. Studier har visat att en dysbiose troligen kan medföra autoimmuna sjukdomar, som MS och typ 2 diabetes samt allergier och övervikt. Man kopplar också många neuroendokrina störningar till en ”sjuk tarm”. Du kan boosta dina goda tarmbakterier med en kost rik på prebiotika och tillskott av probiotika och en kost fattig på inflammatoriska livsmedel. Växter som innehåller slemstoffer som fex linfrö, chiafrö eller Aloevera skyddar slemhinnan i mage och tarm och hjälper till med att återskapa en god miljö i tarmen.

7. Arbeta med dina tankar och känslor och gamla trauman. Föreställ dig att du ska hålla ett viktigt möte inför alla anställda på ditt arbete eller presentera ett projekt för en jury. Kan du känna hur din mage reagerar? Hur den kanske bubblar, kurrar eller att du plötsligt måste springa på toaletten. Det är ett enkelt exempel på hur din hjärna och din kropp arbetar ihop. Känslor av rädsla eller stress gör nämligen att peristaltiken i tarmen ökar och det gör att vi går oftare på toaletten. Dina tankar skapar känslor som påverkar din kropp, fysiskt och psykiskt. Epi-genetiken eller den nya biologin har bevisat att stress kan påverka våra celler och ändra proteinsyntesen i vårt DNA. Du kan äta hur nyttigt du vill resten av ditt liv men bär du runt på gamla traumatiska känslor och skadliga mönster så kommer din kropp kräva att du ser på dessa innan den kan skapa balans.

8. Vitamin och mineraltillskott. Det vi känner som RDI (Rekommenderat dagligt intag) av vitaminer och mineraler är ett absolut minimum för att inte utveckla bristsjukdomar som t.ex beri beri eller skörbjugg. Den livsstil många av oss lever i idag med stress, mediciner, stimulanser och miljöföroreningar gör att vi behöver betydligt högre dos än RDI för att undvika obalanser i kroppens metaboliska processer. Därför finns det också något som heter ODI (optimalt dagligt intag). Det kan vara lättare att uppnå ODI genom att investera i en riktigt bra Multivitamin och mineral tablett med methylerade B vitaminer, eftersom många av vitaminerna och mineralerna i födan är svårupptagliga.

Det finns såklart många fler tips på hur du kan skapa hormoner i balans. Du kan fex stimulera specifika körtlar att producera mer av ett speciellt hormon genom naturliga tillskott och mat. Naturliga tillskott kan hjälpa dig att återfå din sexlust, att tappa vikt eller att skapa en regelbunden menstruationscykel. Du kan skapa de bästa förutsättningar för att bli gravid eller för att bekämpa symtom på PMS eller övergångsålder. Detta lär du mer om i mitt fem veckors program ”back on track” som startar den 15e augusti. Du anmäler dig här!.

Kram Sanne

1 165 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page