top of page
  • Skribentens bildSanne

Till den moderna häxan, del 1!

Jag gjorde en liten röstning på facebook och det visade sig att ni som följer mig gärna vill veta mer om örter till hormonell balans. Här kommer därför en serie inlägg med de örter som jag menar är viktiga att känna till!


Det är fascinerande att veta hur människan genom alla tider har vänt sig till naturen för att läka. Hur kvinnor alltid har använt rötter, blad och blommor för att skapa balans i kroppens olika system.

Det borde vara en självklarhet att använda naturen även idag då förnuftigt användande av örter kommer med lite biverkningar om man jämför med många läkemedel.


Idag vill jag skriva om:


Trifolium Pratense:

Trifolium Pratense är det latinska namnet för rödklöver. Du vet, den där blomman som oftast är röda eller med ett rosa skär. Folium är det latinska namnet för blad och blomman har just tre delade blad, därav namnet Trifolium. Ordet Trapense kommer ifrån latinska ordet Pratum som betyder "äng" och det är just där du oftast finner denna hormonbalanserande växt. Någon gång, har någon testat att skörda rödklöver för första gången och upptäckt att blomman har egenskaper som kan gynna kvinnan i vissa faser i livet. Bland annat efter klimakteriet när östrogennivåerna som regel är låga.

Rödklöver innehåller en stor mängd av Phytoöstrogen som bland annat Isoflavoner. Isoflavoner har en svag östrogenliknande effekt och kan därför reagera med östrogen receptorer i den mänskliga kroppen. I och efter klimakteriet har dessa isoflavoner ha en tillräckligt stark effekt till att kunna behandla symtom som vallningar och torra och tunna slemhinnor.

Dosering av torkad ört är ca 2-4 gram, tre gånger om dagen.

Som extrakt 1:2 i 25% alkohol är doseringen 10-40 ml.

Om du är osäker på hur du ska använda örten så ta hjälp av en terapeut som arbetar med örter.

Eftersom rödklöver innehåller större mängder av isoflavoner än soja så ska man vara försiktig med att använda denna om man har eller har haft östrogenkänslig cancer.Vill du veta vilka örter eller vilken näring som passar just din hormonprofil så är du välkommen att boka en individuell konsultation hos mig.

Du kan boka 30 minuter eller 60 minuter allt efter ditt behov.

Du bokar din konsultation här!


332 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page