top of page
  • Skribentens bildSanne

Xenoöstrogener och PMS


Om man har PMS och andra symtom på låga progesteronnivåer eller för höga nivåer av östrogen (b.la svallningar och nattsvettningar i klimakteriet) så är det särskilt viktigt att eliminera intaget av xenoöstrogener och andra östrogenliknande ämnen utifrån och att hjälpa levern och tarmen i att avgifta östrogen.

Xenoöstrogener är kemiskt framställda ämnen som liknar kroppens eget östrogende, de kallas hormonstörande eftersom de kan rubba den naturliga balansen mellan våra könshormoner.

Xenoöstrogener finns bla i bekämpningsmedel som du kan undvika om du äter ekologiskt.

Det finns också i sköljmedel eller i hudvårdsprodukter under namnet FTALATER, undgå därför produkter som har ordet ”fragrance" eller se efter de produkter där de står ”phatalate free”, undvik också Kemiska solkrämer som innehåller de hormonstörande ämnen som: ”oxybenzone" eller ”octylmethoxycinnamate”.

Xenoöstrogener är ett stort globalt problem då våra vatten innehåller allt högre mängder hormonstörande ämnen ifrån plast, kemikalier och mediciner som innehåller syntetiskt eller naturligt östrogen.

I 2015 var det bara i sverige 450 445 st kvinnor som använde östrogenpreparat mot för låga nivåer östrogen samt 635 579 st kvinnor som använde hormonbaserade preventivmedel såsom tex p piller eller spiral. Såväl urin och avföring som gamla plåster och tabletter innehåller betydliga mängder hormoner som bidrar till hormonstörningar hos inte bara djur men också hos människor. Han fiskar har tex visat sig få mer honliknande drag och bli dubbelkönande pga höga halter kvinnliga könshormoner i kommunala vattendag.

Men också män visar fler symtom på ökade nivåer av kvinnliga könshormoner i kroppen då spermieantalet hos män minskar samtidigt som infertilitet hos män ökar. Fler män börjar också utveckla kvinnliga könskaraktäristika som tex bröst.

Undvik hormonbaserade preventivmedel och minska exponeringen av xenoöstrogener genom att undvika att dricka vatten ur plastflaskor eller att filtrera dricksvatten genom kolfilter. Men kom ihåg att det är bättre att dricka vatten med xenoöstrogener i än att inte dricka vatten alls;)

Kål, broccoli, brysselkål, vitkål, rädisor, senapsblad och sparris innehåller indoler som hjälper levern i avgiftning av östrogener.

Stötta mikrofloran i tarmen med tillskott av probiotika som hjälper till att normalisera östrogenmetabolismen.

Konventionellt producerade kött och mjölkprodukter innehåller stora mängder östrogen samt fytoöstrogen som kan vara bra att undvika vid PMS.

Välj gärna ekologiska grönsaker framför konventionella eftersom konventionellt odlade råvaror innehåller bekämpningsmedel som har hormonstörande effekt.

Den här veckan öppnar jag för nästa omgång av onlineprogrammet till dig som vill lära dig mer om hur du kan balansera hormonsystemet på naturlig väg! Om du inte redan prenumererar på mitt nyhetsbrev så gör det genom min hemsida.<3

xx Sanne

628 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page