top of page
  • Skribentens bildSanne

Naturlig behandling av sekundär Amenorré

Det här inlägget är tillägnat dig med sekundär Amenorré. Jag tycker själv att det här är ett viktigt ämne eftersom det är så många tjejer som sliter enormt med att få tillbaka sin menstruation efter månaders uppehåll. Jag vill därför ge de råden som jag själv gett till tjejer för att de ska återfå sin ägglossning och normala cykel.

Kvinnors hormonsystem är lätt rubbat och det ska inte mycket stress till för att ägglossningen ska påverkas. Stress den ena månaden påverkar äggets kvalité och ägglossning den nästa. Detta på grund av att Hypothalamus i hjärnan som styr hormonproduktionen stoppar produktionen av reproduktionshormoner för att förhindra ägglossning och menstruation. Detta är en smart strategi eftersom det egentligen är en dålig idé att få ett barn när man är stressad redan innan graviditet. Det är alltså ingen grund till panik om det är månad som menstruationen kommer senare eller inte alls. Däremot är det viktigt att förstå vad som kan påverka din cykel så att menstruationen uteblir.


När det går flera månader mellan menstruationstillfällen så kan det vara en Amenorré det handlar om och den vanligaste formen för Amenorré är sekundär Amenorré som jag många gånger ses hos tjejer som äter för lite i förhållande till sin aktivitetsnivå.

När man under en lång period får för få kalorier och tränar hårt så sänds det signaler om svält till Hypothalamus vilket sänker produktionen av LH så att ägglossningen uteblir. MEN

För få kolhydrater kan göra det samma, även om kaloriintaget är tillräckligt.

En LCHF diet kan alltså vara en riktigt dum idé för en fertil kvinna, och studier visar att kroppen behöver ungefär 150 gram kolhydrater för att ägglossningen ska fungera normalt.


Sekundär Amenorré eller PCOS?

Det är heller inte ovanligt att tjejer med sekundär Amenorré får diagnosen PCOS och inom komplementär hormonterapi så pratar vi ofta om 4 olika typer av PCOS där sekundär Amenorré hamnar i en av de 4 kategorierna. Det som skiljer en äkta PCOS med den vid sekundär Amenorré är dock att det ej behöver förekomma insulinresistens och heller inte för höga androgena nivåer som en klassisk PCOS alltid innebär.


Därför ska heller inte en "PCOS" som vid en sekundär Amenorré behandlas på samma sätt som en äkta PCOS där man jobbar mycket med att öka insulinkänsligheten på cellerna, äta mycket vegetariskt och ta bort snabba kolhydrater.


Vid en sekundär Amenorré som är orsakad av för stress på grund av svält. så är det viktigt att tänka på följande:


1. Att öka fettprocenten på kroppen eftersom en stor del av vårt östrogen produceras i fettceller. Det vill säga att öka näringsintag försiktigt med mättade fetter och kolhydrater. Mättade fetter är också viktigt eftersom byggstenen till könshormoner och andra steroidhormoner som till exempel vårt stresshormon kortisol, är kolesterol.


Det betyder att ägg, buljong, avokado, oliver, smör (eller Ghee om man samtidigt vill undvika mjölkprotein) och fettrikt kött är bra att få i sig varje dag. Om man är vegetarian eller vegan så är det viktigt att få rikligt av fett ifrån växtbaserade källor, däribland nötter och mandlar. Tyvärr är det svårt att få i sig detta som vegan och därför är det heller inte ovanligt att hormonbalansen blir påverkad negativt av en helt plantbaserad kost.

Men kokosolja då?

Ja, kokosolja är också mättat fett som innehåller växtbaserad form av kolesterol MEN jag skulle inte rekommendera kokosolja till en person som inte ska öka sin förbränning då kokosolja används till just det inom näringsterapi.


Det är viktigt att man får i sig minst en knytnäve stärkelserika kolhydrater varje dag. Havre, banan, potatis eller ris.


Ja, potatismos med en stor klick Ghee, kan faktiskt vara en guldmåltid i detta tillfälle!2. OM man tränar mycket så är det viktigt att inte köra intensiva pass som löpning eller spinning. Lugn yoga, något pass styrketräning i veckan och promenader är OK. Mycket viktigt att få något socker inom 20 minuter efter träning. Gärna ifrån en banan eller smoothie.


3. Undvik att tävla inom sport, arbete eller liknande. Försök att dra ned på prestation.


5. Vitex Agnus är en av de mest effektivaste örterna till att öka progesteronnivåerna och därmed också chanserna till att få tillbaka sin ägglossning. Dock viktigt att samtidigt jobba på att öka östrogennivåerna med de föregående tipsen och möjligen genom att lägga till MACA 500-1000 mg/dag eller annan ört som silverax eller rosenrot. Precis som all annan medicin så är det viktigt att använda örter med försiktighet och i samråd med en örtkunnig person.


6. Jag brukar rekommendera mina klienter med Amenorré att pausa kosttillskott som ökar levers avgiftning av östrogen. Dvs Methylerade B vitaminer, Magnesium, DIM och andra tillskott som är menat till avgiftning. Även om B vitaminer också är viktiga för produktionen av hormoner och signalsubstanser så äter de flesta som har Amenorré en kost rik på grönsaker och får därför redan innan i sig stora mängder av folsyra, magnesium och andra växtämnen som främjar avgiftning. OCH... vi vill ju inte att det lilla östrogen som finns i kroppen avgiftas för fort. När kosten och träning är balanserat kan man sedan lägga till de kosttillskott som behövs. Viktigt att förstå att en obalans som denna inte kan lösas med tillskott men med ändrade tankemönster och stressreduktion.


7. Minska intag av råa grönsaker som broccoli och kål på grund av avgiftande egenskaper samt linfrö och soja som innehåller stora mängder fytoöstrogener (isoflavoner) eftersom dessa kan verka antiöstrogena om man har otur. Isoflavoner kan även hämma omvandlingen av testosteron till östrogen genom att blockera för enzymet AROMATASE. Därför extra viktigt om man samtidigt med låga nivåer av östrogen har höga nivåer av androgena hormoner.Känner du någon tjej med Amenorré som du tror kan ha bra utav att läsa de här. Dela gärna detta inlägg och kom ihåg att prenumerera på mitt nyhetsbrev för framtida uppdateringar.


Med kärlek,

Sanne

1 256 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page