top of page
  • Skribentens bildSanne

Så vet du om du är östrogendominant & därför bör du äta kål!


Jag förstår att du gärna vill lära dig avkoda dina hormonella symtom. Det är just det vi gör i min nästa onlinekurs med start den 26e mars.


Såhär vet du om du är östrogendominant:

För ett tag sedan lade jag ut en bild på Instagram där jag skrev varför det är bra att äta kål vid östrogendominans. Där fick jag flera frågor om hur man egentligen vet att man är östrogendominant.


Viktigt att veta är att östrogen är det hormon som ger oss kvinnliga former, fyllighet och som gör att vi kan känna oss "juicy". Utan östrogen blir slemhinnor i underliv, ögon och näsa lätt torra och vi får rynkikare hy och är lättare mottaglig för bakterieinfektioner och candida i underlivet.

Eftersom östrogen håller uppe serotoninnivåer i hjärnan så kan också lågt östrogen påverka vårt humör och ge oss ångest och oro.

För höga östrogennivåer kan dock påverka vår cykel och välmående negativt. När östrogen är för högt i förhållande till progesteron så blir ofta menstruationerna tunga och långa. Smärtor kopplade till ägglossning blir värre och sannolikheten att få tidiga missfall ökar. Brösten kanske blir stora och spända runt ägglossning och på grund av de låga progesteronnivåerna så samlas lättare vätska i kroppen. Eftersom östrogen inflammation och fett har en koppling så är det inte ovanligt att man tar på sig i vikt vid östrogendominans och gärna runt höfter och bröst där det finns östrogenreceptorer. Sömnen kan också påverkas negativt eftersom progesteron som stimulerar GABA receptorer är lågt och GABA ser till att vi sover djupt och slappnar av i kroppen.


Östrogen går ju också att mätas genom laboratorieanalyser men testerna är ofta en ögonblicksbild och särskilt i förklimakteriet så svänger hormonerna ordentligt.


Nu till kålen....


Kål innehåller Indole-3-carbinol som är förstadiet till DIM (diindolylmethan) som


stimulerar leverans avgiftning av bla östrogen. Har man östrogendominans så är det viktigt att få mycket kål och andra grova grönsaker. DIM finns att få som tillskott. Är man däremot låg på östrogen så ska man undvika allt för mycket grönsaker ifrån kålfamiljen 🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿Grönkålschips: Jag tar en bunt grönkål som jag delar på och sedan gnider in i en stor msk kokosolja och kryddor. In i ugnen på 220 grader i 5-10 min.. Ju lägre värme ju bättre håller näringsämnena sig men jag är för otålig på att vänta 🌿🌿🌿🌿😋
Vill du lära dig mer om exakt vad du kan göra vid östrogendominans, PMS, klimakteriebesvär eller andra hormonella obalanser så håller jag en onlinekurs med start 26e mars. Kursen kan användas till dig själv eller som påbyggnad till eget arbete med klienter.


Du läser mer och bokar genom följande länk!

1 067 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page