top of page
  • Skribentens bildSanne

Kolhydrater, JA Tack!


Det finns essentiella aminosyror och essentiella fettsyror men inte essentiella kolhydrater. Du kan alltså överleva utan kolhydrater men det betyder inte att inte kolhydrater är betydelsefulla.

Dessvärre drar många hälsotrender som förespråkar en diet låg på kolhydrater alla olika typer av kolhydrater över en kant och glömmer att prata om vilka fördelar specifika typer av kolhydrater har.

En långvarig, extrem lågkolhydratkost dvs när man utesluter alla former för kolhydrater som bönor, frukt och vissa grönsaker kan sabotera din ämnesomsättning, skapa obalans i dina könshormoner och dina kortisolnivåer.

JA!

Vi har förstått att vitt bröd, gluten, vit pasta, kakor, socker och vitt ris inte gör någon nytta direkt men hallå? Betyder det att jag aldrig ska äta kolhydrater igen?

Ja, om du frågar en extrem LCHF representant.

Nej! om du frågar mig.

Läs här under varför kolhydrater är betydelsefulla för dina hormoner och hur du fuckar ur ditt hormonsystem med lågkolhydratkost.

Tre anledningar till varför kolhydrater bör vara en del av din kost.

  1. Resistent stärkelse är en form av kolhydrat som du hittar i banan, havre, avsvalnad potatis, sparris och avsvalnat ris m.m. Resistent stärkelse verkar prebiotisk vilket betyder att den går rätt igenom systemet och blir till föda åt våra hälsosamma tarmbakterier.Utifrån stärkelsen produceras kort-kedjade-fettsyror tex Butyrat som kan förebygga cancer och minska inflammation. Samtidigt byggs tarmväggen upp vilket minskar risken för ”läckande tarm” och därmed livsmedelsallergier och viktuppgång. Resistent stärkelse ökar alltså ämnesomsättningen, stabiliserar blodsockret och bidrar till en sund tarmflora och viktnedgång.

Inte så dåligt va?

2. Utifrån aminosyran tryptofan bildas signalsubstansen serotonin i kroppen. Serotonin ger oss lyckokänslor och välbehag. För att serotonin ska produceras behövs olika näringsämnen och … kolhydrater. Därför är det extra viktigt att få kolhydrater nog om du är stressad, har utmattningssyndrom eller om du tex upplever svår PMS. Ett litet mål kolhydrater på kvällen (ca 3 timmar innan sängtid) frigör insulin som ger tryptofan lättare tillgång till hjärnan.

3. Vår sköldkörtel producerar olika ämnesomsättningshormoner och däribland Tyroxin eller T4. Vid normal funktion så omvandlas T4 till T3 Trijodtyronin ute i kroppen. Det T4 som blir över produceras till Reverse T3 vilket konkurrerar om samma cellreceptorer som Trijodtyronin. För lite eller för mycket kolhydrater ökar produktionen av reverse T3, för lågt intag av kolhydrater och stärkelse och gärna i samband med hård träning kan ge symtom på för tidig övergångsålder med pms och infertilitet.

Vid några tillfällen kan det hjälpa att vara strikt med sitt kolhydratintag.

  1. Om du är grovt överviktig och behöver förlora vikt kan det vara bra att utesluta kolhydrater ur kosten en period.

  2. Om du har diabetes eller är insulinresistent kan det vara bra att vara strikt med sitt intag av kolhydrater.

  3. Om man har ätit stora mängder raffinerade kolhydrater i en låg tid kan det vara en ide att vara strikt med sitt intag av kolhydrater under en period.

Vid vissa tillfällen kan det vara extra viktigt att få i sig kolhydrater.

  1. Om du är gravid eller ammar

  2. Om du tränar hårt eller styrketränar

  3. Om du har kortisolobalanser eller problem med ämnesomsättningen.

  4. Om du har svårt att sova eller sover dåligt

xx Sanne

xx Sanne

673 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page