top of page
  • Skribentens bildSanne

NERVUS VAGUS The new Black


Vagusnerven som är den 10e kranienerven är direkt förbunden med hjärnan och kallas också för "den vandrande nerven" eftersom den har förgreningar som når alla våra organ. Den är en styrande del av det perifera nervsystemet som ser till att dina inre organ kan få ro och slappna av.

Vagusnerven stimuleras bl.a med hjälp av signalsubstansen acetylcholin vars struktur är uppbyggd av B vitaminet Cholin och inte aminosyror som ofta är byggstenen till andra aminosyror.

Cholin finns mestadels i fet mat men kan också produceras av tarmbakterien acidophilus. Avokado, mandlar, hasselnötter, broccoli, gurka, grädde, ost, ägg och smör innehåller cholin.

Vagusnerven är direkt kopplad till matsmältningen eftersom den är med att stimulera produktion av Gastrin nederst i magsäcken som gör att cellerna i magsäcken producerar saltsyra och pesin.

Saltsyra och pepsin är nödvändiga vid nedbrytningen av protein i födan och Saltsyran är också en del av immunförsvaret då det dödar bakterier, svamp, parasiter och virus. En annan viktig funktion hos saltsyran är att det spaltar B12 ifrån kostens protein samt gör en rad olika mineraler tillgänglig för upptagelse.

B vitaminer är viktiga i flera metaboliska processer dels energiomsättning alltså skapandet av energi i cellerna, i avgiftningsorganen och i produktionen av signalsubstanser för att nämna några.

Du stimulerar lättast Vagusnerven genom:

1. Medveten och djup andning.

2. Att nynna och "humma"

3. Nack massage och osteopati (för att frigöra spänningar runt nerven)

4. Iskall dusch

5. Aminosyran Carnitin (som huvudsaken finns i rött kött) som är med att bevara acetylcholin.

Sambandet mellan acetylcholin, serotonin, vagusnerven, hormonsystemet och mage/tarm systemet gör det extra viktigt att ta följande punkter i betraktning vid besvär i mage/tarmkanalsen (bla förstoppning), stress, pms, anemi, näringsbrister osv:

1. Stress

2. Näringsbrister

3. Funktion av vagusnerven

4. Brist på matsmältningsenzymer

5. Överväxt av skadliga mikroorganismer i tarmen (eftersom det kan påverka hormoner och signalsubstanser)

Om du inte redan hoppat på min onlinekurs "Tarmfokus" så kan du fortfarande anmäla dig på min hemsida www.sannelundblad.com. Du tar kursen helt i din egen takt och behöver inte förhålla dig till andra än dig själv och din egen tid. Kursen kostar 350,- och allt material är ditt för evigt!

Ha en bra vecka!

Sanne

422 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page