top of page
  • Skribentens bildSanne

Droger till lust och energi


Adaptogener är biologiskt aktiva ämnen som ökar organismens förmåga att anpassa sig till stress faktorer. De stimulerar kroppens energinivå och används när det finns behov för mentalt och fysiskt upplyftande.

Många av de adaptogena drogerna har en inverkan på könshormoner och är dessutom lusthöjande.

Här nedanför ser du de tre vanligaste drogerna som har dokumenterad effekt som lusthöjare eller fertilitets stimulerande.


Panax Ginseng- stimulerar produktionen av könshormoner, sexualdrift och sädceller. Roten ser också ut till att ha en 5-alfa redukas hämmande effekt, vilket betyder att den hämmar omvandlingen av testosteron till dihydrotstosteron som är en aggressiv form av testosteron (som ofta ses förhöjda vid PCO, prostatacancer eller acne). Ginseng har även en phytoöstrogen effekt dvs det kan antingen hämma eller främja effekten av östrogen i kroppen. Bör inte användas samtidigt med warfarin, aspirin eller om man haft eller har östrogenkänslig cancer.

Lakrits- Glycyrrhiza Glabra på latin. Glyzyrrhizin som är det aktiva växtämnet i lakrits hämmar stresshormonet kortisols negativa verkningar och främjar kroppens motståndskraft under stress. Samtidigt så hämmar det enzymet 11betaHSD som omvandlar det aktiva kortisol till den inaktiva formen kortison. Därför kan lakritsextrakt användas vid låga nivåer av stresshormoner som kan förekomma i en sen stressfas och hypoadreni (för att öka kortisol). Lakrits är inflammationshämmande, slemdrivande, adaptogen, virushämmande, kramstillande och avförande.

Glycyrrhizinsyran påverkar också äggstockarna genom att hämma enzymet 17-betahydroxygenase vilket hämmar produktionen av androgener från äggstockarna. Därför är drogen särskilt viktig i behandlingen av PCO.

MACA- kallas också peruviansk ginseng. Rotfrukten användes etnomedicinskt till att öka fertilitet och libido samt som antidepressivt medel. De fertilitetsförbättrande effekter beror troligtvis på rotens innehåll av isothiocyanater.

Tillskott av maca ser ut till att kunna öka sädvolym, total spermtal och moralitet hos män. Hos kvinnor visar flera studier att maca kan öka mängden av östrogen, progesteron och testosteron.

Rådfråga alltid behandlare eller läkare innan du tar örter. Särskilt om du är gravid eller under medicinering.

/Sanne

1 170 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page