top of page
  • Skribentens bildSanne

Så blev jag av med ångest och panik!


Här kommer ett inlägg om ångest. De som vet lite om mig redan vet att detta ämne ligger mig ganska nära eftersom jag är en person som själv haft mycket ångest och panikångest tidigare men nu inte haft panikångest på många år.

Jag ska här ge dig konkreta råd som du bör tänka på om detta är ett problem för dig just nu! Men först min egen historia och vad jag gjorde för att bli av med ångesten:

Jag började att utveckla panikångest när jag var 16 år. Jag fick mitt första riktiga panikanfall när jag satt på ett café tillsammans med en tjejkompis när jag plötsligt började att känna mig konstig inombords. Jag började att kallsvettas och jag fick känslan av att jag hamnade i en bubbla där världen utanför kändes helt orealistisk. Jag kände mitt hjärta slå och jag var säker på att jag var på väg att dö. Dagarna efter hade jag förväntansångest, jag var så rädd att paniken skulle komma tillbaka att jag grät hela tiden. Jag kände mig så svag och hade en tyngdkänsla över bröstet. Jag blev livrädd för att åka bil (krocka) och äta (sätta i halsen).

Den konstanta ångesten gick över men panikattackerna kom ganska regelbundet. Ofta vid tillfällen när jag kände mig lugn eller var i sällskap med andra.

För sex år sedan hade jag mitt sista anfall. Jag hade då lyckats spåra tillfällena då det dök upp. Det var när jag: 1. Hade sovit lite eller somnat sent 2. Hade lågt blodsocker 3. Var i situationer där jag upplevde att jag skulle prestera.

Jag hade även innan denna tid börjar att lägga om kosten. Jag hade slutat med vitt bröd, socker och att dricka mjölk regelbundet. Jag åt antiinflammatoriskt (drack ingefärsjuice var dag) och sov tidigare och mer än vad jag gjort innan.

Jag hade dessutom extremt tur då min dåvarande svärmor är en riktigt duktig terapeut som hjälpte mig att hitta rotorsaken bakom ångesten. Puts veck. Det är inte omöjligt, även om det känns förjävligt när man är i det.

Ångest och panikångest uppstår ofta på grund av lågt serotonin. Signalsubstansen som gör att vi känner oss trygga och nöjda. Orsaken till lågt serotonin kan helt klart ha en genetisk förklaring också men då 90 % av kroppens serotonin produceras i tarmen så är det här mycket av problemet ligger.

Med KOSTEN: Ta bort allt som kan inflammera tarmslemhinnan, ät mycket grönsaker och friska råvaror. Håll blodsockret stabilt och hoppa ej över måltider. Särskilt om du upplever att du har hög förbränning. Undvik socker och mjölkprodukter. Ät efter träning och avsluta dagen med stärkelserika kolhydrater. Undvik alkohol i stora mängder.

Med SÖMNEN: Sov så mycket du har behov för och lägg dig gärna tidigt.

Med TILLSKOTT: Ibland kan det vara bra att lägga till multivitaminer eller b-komplex. Var bara uppmärksam på att inte symtomen förvärras.

Vissa tar aminosyror som tryptofan eller 5htp med succé mot ångest och panikångest. Jag har dock aldrig tagit dessa men blivit av med det ändå.

Med PSYKET:

Kanske det viktigaste! Jobba med dina rädslor. Rädslor för att dö. Fär att bli ensam. För vad andra ska tänka om dig. Släpp krav och prestationsångest. Tänk att alla är människor precis som du och inte någon är felfri (inte någon jag ännu träffat iaf:))

Med HORMONER:

Jobba med att skapa balans mellan progesteron och östrogen för att få ordning på hjärnkemin. Detta är en längre punkt.

Behöver du hjälp med att få ordning på hjärnkemi eller råd till hormonell balans? så boka gärna en tid till en privatsession. Lediga tider finns tillgängliga och du hittar dem på hemsidan!

Om du arbetar för ett företag, på en skola eller dyligt där du tror att det kan vara intressant att jag kommer och håller ett föredrag om just ångest, hormoner och funktionsmedicin så maila mig för detaljer kring detta!

sanne@sannelundblad.com

593 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page