top of page
  • Skribentens bildSanne

HAR DU ENDOMETRIOS?


Östrogen har mer än 300 olika funktioner i kvinnokroppen och påverkar mer än 9000 genetiska besked. Det är östrogen som är ansvarigt för kvinnans könskaraktär dvs våra mjuka former, bröst och växt av livmodern. Det produceras tre olika typer av östrogen i kroppen, Östron, Östradiol och Östriol. Östron och Östriol är mildare former medan östradiol är den starkaste typen av östrogen. Det är i huvudsak östradiol som ger oss de kvinnliga formerna, ökar våra cellers insulinkänslighet (vilket är bra) och sänker LDL-kolesterol (skadliga typen). Det är dock ett sammanhang mellan höga östradiolnivåer och risk för bröstcancer.

Östrogen har som sagt många positiva egenskaper i kroppen. Det håller serotoninnivåerna i hjärnan uppe vilket motverkar depression och håller humöret stabilt. Det minskar risk för benskörhet och skyddar våra slemhinnor och våra blodkärl.

ENDOMETRIOS

I endometriosvävnad ses inte bara östrogenreceptorer (mottagare för östrogen på cellerna) men också ett enzym som kallas aromatase. Aromatase är ett enzym som gör att testosteron omvandlas till östrogen, vilket betyder att den lokala mängden av östrogen kan öka. det stimulerar växten av väv i endometriet.

Endometriosvävnad innehåller även ett enzym (17HSD2) som omvandlar östron till östradiol samtidigt som det saknas ett enzym som ansvarar för att reducera mängden östradiol.

Vissa genetiska variationer kan öka risken för utveckling av endometrios.

ENDOMETRIOS OCH INFLAMMATION

Eftersom östrogen stimulerar produktion av proinflammatoriska (ökar graden av inflammation i kroppen) ämnen som i sin tur ökar aromatasen (vilket som du sett ovan, ökar mängderna av östrogen ytterligare) så har inte bara östrogenproduktionen att ta ställning till vid östrogen men också inflammation.

Dessa fyra punkter är dem du ska ta hänsyn till om du har endometrios som du försöker att behandla på naturlig väg.

1. Produktion av östrogen

Tänk aromatase! Eftersom aromatase föregår i fettväv så kan det vara nödvändigt att minska i vikt om man är överviktig. Fytoösjtrogener ifrån linfrön kan hämma aromatase aktivitet. En övervägande vegetarisk kost ser ut till att höja SHBG som minskar mängder tillgängligt östrogen i blodet.

2.Elimination av östrogen

Främja avgiftningen av östrogen: det gör man b.la med hjälp av livsmedel som innehåller DIM (diindolmethan) dvs alla kåltyper, broccoli, blomkål osv. Täcka kroppens behov av methylerade B-vitaminer, aminosyror och magnesium.

Tarmfunktionen är essentiell för att östrogen ska kunna elimineras, dvs föras ut med avföringen ur kroppen) och det gör man b.la med kostfiber som lök, frukt, bär, kål, havre, bruna ris, linfrön och fullkorn. I vissa tillfällen calcium- d glucarate.

Undvik förstoppning.

Probiotika och fermenterade grönsaker.

3.Inflammation och ostabilt blodsocker

Eftersom inflammation ofta är kopplat till höga östrogennivåer så arbetar man med att minska inflammationsgraden i kroppen genom att tillföra massa antiinflammatoriska råvaror som vitlök, lök, fet fisk, gurkmeja, ingefära osv.

Uteslut allt socker, mjölkprodukter och snabba kolhydrater. Tillskott av omega 3 och D vitamin på vintern. Minska intag av rött kött och ät ekologiskt.

4.Reducera stress

Stress påverkar nästan alla kroppsliga funktioner, även avgiftning av östrogen. tänk på att reducera stress så mycket som möjligt och försäkra massor av bra sömn. Melatonin som produceras när vi sover undertrycker östrogen.

LADDA NER GRATIS E-BOK!

Om du vill ha ännu fler tips till hur man skapar hormonell balans på naturlig väg så ladda ner min e-bok "hormonell Balans" här!


653 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page