top of page
  • Skribentens bildSanne

Trött på dålig sömn? Här får du de bästa tipsen!


Sömnen är kroppens och hjärnans tid för återhämtning och under sömnen insöndras hormoner och ämnen i kroppen som är antiinflammatoriska, däribland melatonin som är en kraftig antioxidant och antagonist till stresshormonet kortisol (motverkar stress). När vi sover produceras också växthormoner som för övrigt kallas för kroppens "anti age" hormon.

Men...när vi får för lite sömn producerar kroppen ökade mängder av det aptitstimulerande hormonet Ghrelin. Det är därför vi ofta bli hungriga och sugen på kolhydrater när vi inte sover tillräckligt. Forskning visar även ett samband mellan ökade mängder stresshormoner och för lite sömn.

För lite sömn kan alltså göra oss både tjocka och deprimerade.

Eftersom sömnen påverkar så många olika hormoner i kroppen och inte minst stresshormonerna så är sömnen bland det första jag arbetar med hos mina klienter. De flesta får det bättre av att skapa nya sömnrutiner och bland det viktigaste kan vara att lägga sig tidigare på kvällen och få fler timmar på kudden. Här kommer de bästa tipsen till bättre sömn!

1. Lägga sig när man är trött och sova minst 8 timmar (gärna innan kl 22.)

2. Minska starkt ljus ifrån telefon och tv minst en timme innan man ska sova.

3. Magnesium, b vitaminer och zink behövs i syntesen av melatonin som gör att vi sover gott.

4. Sova mörkt och svalt eftersom mörker och temperaturer runt 18 grader främjar produktionen av melatonin.

5. Andningsövningar eller meditation.

6. Chamomille, Baldrian och Lavendel är örter som verkar lugnande

7. Vissa adaptogena örter används vid sömnsvårigheter samtidigt som de verkar balanserade på stresshormonerna, däribland Ashwaghanda.

Vill du lära dig mer om Örter till hormonell balans så är denna månads tema i Female Balance Club just "Örter till Hormonell Balans."

Läs mer och bli medlem här!


503 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page